Placki dyniowe – pumpkin pancakes
W tym roku na EMP było mało dyni, dlatego dziś na śniadanie wtacza się wasze ulubione jesienne warzywo, jako jeden ze składników pysznych mini naleśniczków. Po głowie chodziły mi od zeszłego roku, kiedy to ostatnim tchnieniem gofrownicy zrobiłam dyniowe wafle polane syropem klonowym i posypane prażonymi orzechami pekan… dziś w tej samej odsłonie pumpkin pancakes! Jedzcie i tyjcie :P
PRZEPIS
SKŁADNIKI
suche:
2 szklanki mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki ksylitolu
szczypta soli
mokre:
1 1/2 szklanki roślinnego mleka
2/3 szklanki pure z dyni
2 łyżki oleju
+ prażone orzechy
++ syrop klonowy
TIP: Zamiast tych wszystkich przypraw korzennych (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki) możesz dodać 2-3 łyżeczki gotowej przyprawy do dyniowych ciast i deserów (przepis tutaj), samego cynamonu lub w ostateczności przyprawy piernikowej, też będzie spoko.
PRZYGOTOWANIE
- Składniki suche wymieszaj w jednej misce (mąkę przesiej).
- W drugiej misce wymieszaj składniki mokre.
- Teraz do suchych dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.
- Smaż placki na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
- Podawaj posypane podprażonymi na patelni orzechami i polane (najlepiej podgrzanym) syropem klonowym.
TIP: Żeby placki pozostały dłużej ciepłe, układaj je na talerzu od razu po zdjęciu z patelni przykrywaj czystą ściereczką.
Pumpkin pancakes
RECIPE
INGREDIENTS
dry:
2 cups of spelt flour
1 tsp of baking powder
1 tsp of cinnamon
1/2 tsp of ground ginger
1/4 tsp of ground cloves
1/4 tsp nutmeg
2 tbsp of xylitol
pinch of salt
wet:
1 1/2 cup of vegetable milk
2/3 cup of pumpkin puree
2 tbsp of oil
+ roasted nuts (pecans, almonds, hazelnuts or any other)
++ maple syrup (or any other sweet syrup)
TIP: Instead of all these spices (cinnamon, ginger, nutmeg, cloves), you can add 2-3 teaspoons of ready-made seasoning for pumpkin pies and desserts (recipe here), cinnamon alone or gingerbread spice.
PREPARATION
- Mix all of the dry ingredients in one bowl (use sifted flour).
- In a second bowl, mix all of the wet ingredients.
- Now add the wet to the dry and mix thoroughly.
- Fry pancakes on a hot pan with a little oil.
- Serve topped with toasted nuts and maple syrup.
TIP: To keep the cakes warm for longer time, put them on a plate and cover with a clean cloth.
BRAK KOMENTARZY