Placki warzywne z cukinią

Zupełnie zapomniałam wrzucić ten prosty schyłkowo letni i zarazem wczesno jesienny przepis na placki warzywne. Składniki są typowo działkowe, łatwo dostępne, nawet teraz pod koniec października znajdziesz je na każdym bazarku czy w warzywniaku. Placki są przyjemnie chrupiące i ciepłe, najlepiej jeść je umazanymi w oleju palcami prosto z patelni :)

Placki warzywne z cukinią – www.eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: kilka sztuk

SKŁADNIKI

1 średnia cukinia
2 marchewki
1 cebula
10 łyżek mąki
sól
pieprz

+ olej do smażenia

TIP: Ilość warzyw i mąki jest dość umowna, musisz próbować czy taka konsystencja i tekstura ci odpowiada oraz czy twoja patelnia dobrze je wysmaży. Ja w swoich przepisach stosuję mąkę orkiszową jasną, ale możesz użyć zwykłej pszennej.

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie warzywa zetrzyj do miski, jeśli będą zbyt soczyste możesz je najpierw odsączyć na durszlaku od nadmiaru wody.
  2. Umieść je w misce wraz z pozostałymi składnikami, wymieszaj łyżką i usmaż na próbę jednego placka.
  3. Jeśli uznasz, że konsystencja, tekstura i smak ci odpowiadają, usmaż po kolei resztę placków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.