Pomidorowo bazyliowa zupa krem

W tym tygodniu dominuje kolor czerwony. Sezon na truskawki, czereśnie, rabarbar, botwinkę, rzodkiewkę i dojrzewające w słońcu pomidory, w pełni. Malinowe, gargamele, bawole serca, śliwkowe… Wybieram te miękkie i bardzo dojrzałe, kieruję się zapachem, im intensywniejszy tym lepiej!

Pomidory to takie magiczne rośliny. Dwa większe pomidory pokrywają w 100% zapotrzebowanie – na witaminę C i w 50% – na witaminę E. Poza tym zawierają sporo antyoksydantów (w tym likopenu – spożycie dużej ilości tego składnika zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy), minerałów i błonnika. Są niskokaloryczne i pyszne. A ich owoce po obróbce termicznej, nadal pozostają pełne smaku i wartości odżywczych.

Dziś kupiłam pomidory idealne na zupę i zapraszam na pomidorowo bazyliowy krem z 8 składników. Gęsty od nerkowców i bez bulionu ;)

Pomidorowo bazyliowa zupa krem – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. + 1 h
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

1,5 kg pomidorów
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki nerkowców
2 łyżki oliwy
1 szklanka wody
szczypta soli
szczypta pieprzu
spora garść świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE

  1. Pomidory pokrój w ćwiartki i umieść wraz z ząbkami czosnku (nie obrane – w skorupkach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 1 h (nagrzanego do 180 stopni).
  2. Nerkowce namocz w ciepłej wodzie.
  3. Po 1 h wyjmij upieczone pomidory i czosnek z piekarnika. Umieść w pojemniku blendera pomidory w całości (możesz obrać ze skóry jak masz ochotę), a czosnek wyciskając wnętrze ząbków ze skorupek.
  4. Nerkowce odsącz na sicie, dodaj do pomidorów. Następnie do tego wszystkiego dolej szklankę wody, dodaj oliwy, soli, pieprzu, świeżej bazylii i zblenduj na gładko. Zupa krem gotowa.


Creamy roasted tomato & basil soup

Pomidorowo bazyliowa zupa krem – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 10 min. + 1 h roast
Serves: 4

INGREDIENTS

1,5 kg of plum tomatoes
4 cloves of garlic
1/2 cup of cashews
2 tbsp of oil
1 cup of water
pinch of salt
pinch of pepper
handful of fresh basil

PREPARATION

  1. Cut the tomatoes into quarters and place with the garlic cloves (not peeled – in shell) on a baking tray lined with baking paper. Put in the oven for 1 hour (180 cesius degree).
  2. Soak cashews in warm water.
  3. After 1 hour, remove roasted tomatoes and garlic from the oven. Put tomatoes and squeezed garlic (with shells removed) into a blender container (you can peel tomato skins if you like).
  4. Rinse the cashews on a sieve, put into a blender. Then add one cup of water, extra virgin olive oil, salt, pepper, fresh basil and blend until smooth. Soup is ready.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.