Portugalska zupa warzywna
Spędziłam niedawno kilka dni w Portugalii, pojechałam na południe do rejonu północnego Algarve i południowego Alentejo. Zanim pojawi się post o tej podróży, wrzucam przepis na jedno z typowych dań kuchni portugalskiej, zupę warzywną. Dlaczego akurat ta potrawa zwróciła moją uwagę?
Jedząc poza domem, można odnieść wrażenie, że w diecie Portugalczyków jest stosunkowo mało warzyw, a tak naprawdę to duża część z nich spożywana jest właśnie w postaci zupy. Podczas gdy większość zup jedzona jest jako przystawka przed daniem głównym, niektóre są tak obfite i sycące, że stanowią kompletny posiłek. Kiedy podróżujesz po Portugalii, poza większymi miastami, wegańskie knajpy to raczej rzadkość. Aljezur to pewien wyjątek od reguły, ale o tym będzie kiedy indziej. Jedząc w lokalnych barach, zawsze możesz wybrać frytki i sałatkę, ale polecam ci sięgnąć również po zupę dnia. Bardzo często jest właśnie ona prostą zupą warzywną, w pełni wegańską. Ten przepis to moja własna wariacja na temat, ale możesz go dowolnie modyfikować, dodając inne warzywa i przyprawy. Na wierzch polecam dać uprażone ziarna słonecznika, czarnuszkę lub świeże zioła.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 łyżki oliwy
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
2 pory (część biała)
4 marchewki
4 ziemniaki
1 cukinia
1 L bulionu warzywnego
1 L wody
sól
pieprz
lubczyk
opcjonalnie na wierzch: świeże liście szpinaku, rukoli lub innej ulubionej zieleniny, świeże zioła, czarnuszka, prażone pestki słonecznika etc.
PRZYGOTOWANIE
- W głębokim garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek.
- Po kilku minutach dodaj pokrojone pory – białe części. Mieszaj często by się nie przypaliło.
- Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i cukinię.
- Po kilku minutach zalej bulionem i wodą, przypraw.
- Zupa będzie gotowa jak tylko wszystkie warzywa będą w pełni miękkie. Wtedy zblenduj ją i przypraw do smaku.
- Podawaj z dużą ilością dodatków na wierzchu.
Natknąłem się dziś na Twoją wlepę w Lizbonie.?
:D