Prosty chlebek bananowy

Wcześniej pojawiło się w wersji bezglutenowej, w postaci owsianego plackapysznego tortu. A dziś prosty przepis, idealny dla początkujących, bo nie wymaga zbędnej składnikowej akrobatyki, brudzenia naczyń i zawsze wychodzi ;) Chleb bananowy to takie szybkie wegańskie ciasto, klasyk bez którego ciężko przeżyć zimę w pełnym szczęściu.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min. + 1 h
Ilość porcji: 26 cm keksówka

SKŁADNIKI

1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
4 łyżeczki cynamonu
50 g margaryny lub oleju (rzepakowego, kokosowego)
3 dojrzałe banany
1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru)
1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego)
1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

+ 1 banan lub orzechy laskowe do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 175 stopni.
  2. Masło roztop w garnku wraz z ksylitolem (lub cukrem) – po chwili mieszania powinien się rozpuścić.
  3. Zmielone siemię lniane wymieszaj z ciepła wodą i pozostaw na kilka minut.
  4. W jednej misce wymieszaj mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W drugiej zblenduj banany, mleko, ekstrakt z wanilii, mleko z ksylitolem (lub cukrem) i przygotowane wcześniej siemię lniane. Zawartość obu misek połącz ze sobą (suche wsyp do mokrych).
  5. Ciasto umieść w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Jego wierzch możesz udekorować bananem przekrojonym wzdłuż na pół lub orzechami laskowymi.
  6. Piecz ok. 60 minut (ale tak naprawdę, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy).


Easy banana bread cake

RECIPE

Preparation time: 10 min. + 1 h
Serves: 26 cm loaf pan

INGREDIENTS

1 cup cake flour
1 cup whole-wheat flour
1/2 tsp baking soda
1 tsp of baking powder
1/2 tsp salt
4 tsp cinnamon
50 g of margarine or oil (rapeseed, coconut)
3 ripe bananas
1/2 cup xylitol (or sugar)
1/2 cup soy milk (or other)
1.5 tbsp of ground flaxseed + 3 tablespoons hot water
1 tsp vanilla extract

+ 1 banana or hazelnuts for decoration

PREPARATION

  1. Set oven to 175 degrees.
  2. Melt butter with xylitol (or sugar) in a saucepan – a moment of mixing should be dissolved.
  3. Mix ground flaxseed with warm water and leave for a few minutes.
  4. In one bowl, mix the flour, baking soda, baking powder, salt and cinnamon. In the second bowl blend bananas, milk, vanilla extract, butter with xylitol (or sugar) and prepared in advance flaxseed. Pour wet into dry and mix well.
  5. Place dough in a greased rectangular loaf pan. You can decorate it with banana or hazelnuts.
  6. Bake approx. 60 minutes (but really until toothpick inserted in cake will be dry).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *