Proteinowe pancakes
Dziś pomysł na słodkie sobotnie śniadanie albo sycącą przekąska piknikową. Dodatek białka grochowego w proszku czyni je jeszcze bardziej pożywnymi, a ulubione owoce i dodatki (słodki syrop, jogurt, śmietana, orzechy) zapewniają brak rutyny.
Na blogu znajdziesz też inne przepisy na placki: owsiane naleśniki GF, bananowe, dyniowe czy też ryżowe.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
1/4 szklanki grochowego białka w proszku*
3 łyżki ksylitolu**
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
*lub innego roślinnego białka w proszku(jeśli masz smakowe lub słodzone to będzie miało wpływ na smak, musisz sobie sprawdzić czy ci pasuje)
**lub innej substancji słodzącej
PRZYGOTOWANIE
- W jednej misce wymieszaj mleko z octem.
- W drugiej pozostałe składniki.
- Następnie dodaj suche do mokrych i wymieszaj, aż nie będzie grudek.
- Ciasto jest gęste, więc da się je wylewać na dużą patelnię, tworząc małe okrągłe placki, po 2-4 na raz (zależy jak dużą masz patelnię). Smaż na odrobinie oleju po obu stronach, aż będą złociste.
- Podawaj z owocami, słodkim syropem lub jogurtem lub innymi ulubionymi dodatkami.
BRAK KOMENTARZY