Proteinowe pancakes

Dziś pomysł na słodkie sobotnie śniadanie albo sycącą przekąska piknikową. Dodatek białka grochowego w proszku czyni je jeszcze bardziej pożywnymi, a ulubione owoce i dodatki (słodki syrop, jogurt, śmietana, orzechy) zapewniają brak rutyny.

Na blogu znajdziesz też inne przepisy na placki: owsiane naleśniki GF, bananowe, dyniowe czy też ryżowe.

Proteinowe pancakes – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania:
Ilość porcji:

SKŁADNIKI

1 szklanka mleka roślinnego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
1/4 szklanki grochowego białka w proszku*
3 łyżki ksylitolu**
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

*lub innego roślinnego białka w proszku(jeśli masz smakowe lub słodzone to będzie miało wpływ na smak, musisz sobie sprawdzić czy ci pasuje)
**lub innej substancji słodzącej

PRZYGOTOWANIE

  1. W jednej misce wymieszaj mleko z octem.
  2. W drugiej pozostałe składniki.
  3. Następnie dodaj suche do mokrych i wymieszaj, aż nie będzie grudek.
  4. Ciasto jest gęste, więc da się je wylewać na dużą patelnię, tworząc małe okrągłe placki, po 2-4 na raz (zależy jak dużą masz patelnię). Smaż na odrobinie oleju po obu stronach, aż będą złociste.
  5. Podawaj z owocami, słodkim syropem lub jogurtem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.