Przyprawa do dyniowych ciast i deserów
Sezon na dynie zaczynam od tego kawałka > Tonight < włącz głośno i czytaj. To będzie tydzień monotematyczny, zakończony świętem gumowych pająków i sztucznej krwi. Dynia w roli głównej oznacza dużą ilość przypraw korzennych, ponieważ zdecydowanie wolę ją w roli deseru :P
Jako pierwszy wrzucam przepis na przyprawę do dyniowych słodkości, która rozgrzewa i pięknie pachnie. Proporcje możesz zmieniać, ilość przypraw ograniczyć do pierwszych czterech pozycji lub dodać coś od siebie. Poza dyniowymi wypiekami i deserami, przyprawa dobrze współgra ze smakiem wanilii, bananami, jabłkami, gorzką czekoladą, kawą, herbatą, ciastem marchewkowym, drożdżowym, rodzynkami oraz deserami mlecznymi (np. lodami, puddingami etc.).
Dlatego zrób sobie sam troszkę tego proszku, bo przyda się w ciągu najbliższych dni. Stay tuned!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
4 łyżki cynamonu
2 łyżki mielonego imbiru
1 łyżki mielonych goździków
1 łyżki gałki muszkatołowej
1 łyżki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka zmielonych kwiatów muszkatołowca*
* zwanego też kwiatem muszkatu lub kwiatem gałki muszkatołowej (ang. mace). Do nabycia w sklepach z żywnością indyjską i w necie.
TIP: Jeśli któryś ze składników masz w formie innej niż mielona, użyj młynka do kawy, moździerza lub tarki (w przypadku gałki).
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w moździerzu lub młynku od kawy. Przesyp do suchego pojemniczka na przyprawy.
Pumpkin pie spice DIY
RECIPE
INGREDIENTS
4 tbsp cinnamon
2 tbsp minced ginger
1 tbsp ground cloves
1 tbsp nutmeg
1 tbsp ground allspice
1 tsp ground nutmeg flowers*
*also called nutmeg flower (ang. mace). Available in Indian food stores and online.
TIP: If you have any of the ingredients in other form than powder, use a coffee grinder, mortar or grater (for the nutmeg).
PREPARATION
- Grind all ingredients in a mortar or a coffee grinder. Store in an airtight container.
BRAK KOMENTARZY