Przyprawa dukkah
Tym razem coś z kuchni egipskiej – przyprawa na bazie orzechów, której smak możesz dowolnie modyfikować. Oryginalnie stosowana głównie jako dip do chleba maczanego w oliwie, w mojej kuchni znalazła miejsce tuż obok zatar’u i gomasio. Dobrze sprawdza się jako panierka, jako topping do wszelkiego rodzaju past i hummusów oraz jako przyprawa do warzyw i sałatek.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
8 łyżek orzechów laskowych
2 łyżki pistacji
5 łyżek sezamu*
3 łyżek kolendry
2 łyżek kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
* najlepiej niełuskanego
TIP: Dodałam po 1 łyżeczce kuminu i kolendry w ziarnach dodatkowo, aby nadać bardziej zróżnicowanej tekstury.
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki (poza solą i pieprzem) upraż na suchej patelni, a potem zmiel przy pomocy blendera (na koniec dodaj sól i pieprz).
Dukkah spice
RECIPE
INGREDIENTS
10 tbsp hazelnuts
2 tbsp pistachios
5 tbsp sesame *
3 tbsp coriander
2 tbsp cumin
1/2 tsp pepper
1/2 tsp salt
* best unpeeled raw
TIP: I added 1 tsp cumin and coriander seeds in addition, to give it more interesting texture.
PREPARATION
Roast all the ingredients (despite salt and pepper) on a dry pan, then grind with blender (adding salt and pepper at the end).
BRAK KOMENTARZY