Pudding orzechy laskowe & jaglana

Czasem mam ochotę na deser, albo okazję aby przygotować jakiś dla ziomków i wtedy zabieram się do roboty…

Ponieważ są wśród nich osoby z różnymi żywieniowymi nietolerancjami, staram się stworzyć coś czego każdy będzie mógł spróbować. Wegański deser, bezglutenowy, zrobiony z kaszy jaglanej jest jedną z bezpiecznych opcji. Słodki, zdrowy i mocno orzechowy.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15-20 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

2,5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (orzechowego lub migdałowego)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
100-120 g orzechów laskowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)
14-16 daktyli (możesz zastąpić syropem klonowym)

TIP: Jeśli użyjesz słodzonego mleka sojowego lub innego np. z orzechów laskowych czy migdałów dodaj mniej daktyli, żeby pudding nie wyszedł za słodki. Zamieniając daktyle na syrop klonowy dopasuj jego ilość do własnych preferencji, ja bym dodała 4-6 łyżek. Orzechy laskowe możesz zastąpić innymi (ziemnymi, włoskimi lub migdałami), wtedy uzyskasz zupełnie nowy smak puddingu :)

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy laskowe zmiel drobno.
  2. Daktyle namocz w ciepłej wodzie.
  3. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Następnie upraż na suchej patelni do momentu aż poczujesz lekko orzechowy zapach.
  4. Uprażoną kaszę, odsączone daktyle, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i mleko, umieść w garnku.
  5. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jak kasza zmięknie dodaj zmielone orzechy oraz olej kokosowy, wymieszaj, gotuj do momentu aż kasza będzie zupełnie rozgotowana.
  6. Gotowy pudding zblenduj na idealnie gładka masę, przełóż do pucharków i udekoruj całymi prażonymi orzechami laskowymi oraz kruszonymi ziarnami kakaowca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.