Pudding orzechy laskowe & jaglana
Czasem mam ochotę na deser, albo okazję aby przygotować jakiś dla ziomków i wtedy zabieram się do roboty…
Ponieważ są wśród nich osoby z różnymi żywieniowymi nietolerancjami, staram się stworzyć coś czego każdy będzie mógł spróbować. Wegański deser, bezglutenowy, zrobiony z kaszy jaglanej jest jedną z bezpiecznych opcji. Słodki, zdrowy i mocno orzechowy.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2,5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (orzechowego lub migdałowego)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
100-120 g orzechów laskowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego (opcjonalnie)
14-16 daktyli (możesz zastąpić syropem klonowym)
TIP: Jeśli użyjesz słodzonego mleka sojowego lub innego np. z orzechów laskowych czy migdałów dodaj mniej daktyli, żeby pudding nie wyszedł za słodki. Zamieniając daktyle na syrop klonowy dopasuj jego ilość do własnych preferencji, ja bym dodała 4-6 łyżek. Orzechy laskowe możesz zastąpić innymi (ziemnymi, włoskimi lub migdałami), wtedy uzyskasz zupełnie nowy smak puddingu :)
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy laskowe zmiel drobno.
- Daktyle namocz w ciepłej wodzie.
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz pod strumieniem zimnej wody. Następnie upraż na suchej patelni do momentu aż poczujesz lekko orzechowy zapach.
- Uprażoną kaszę, odsączone daktyle, ekstrakt z wanilii, szczyptę soli i mleko, umieść w garnku.
- Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jak kasza zmięknie dodaj zmielone orzechy oraz olej kokosowy, wymieszaj, gotuj do momentu aż kasza będzie zupełnie rozgotowana.
- Gotowy pudding zblenduj na idealnie gładka masę, przełóż do pucharków i udekoruj całymi prażonymi orzechami laskowymi oraz kruszonymi ziarnami kakaowca.
mocno orzechowy i z daktylami, idealny deser dla mnie! <3
:D