Pumpkin Miso Ramen
Nie będę ukrywać, że główną inspiracją do powstania tego przepisu jest sezon dyniowy oraz jeden z moich ulubionych sezonowych ramenów w warszawskim Vegan Ramen Shop’ie (Pumpkin Spicy Miso). Co roku czekam na niego z utęsknieniem, ale nie każdy mieszka w stolicy i może sobie tak porostu podjechać do VRS i go zjeść… Zrobiłam przepis dla tych co mają za daleko.
Bazą ramenu jest miso, puree z dyni, masło orzechowe oraz mleko kokosowe. Dzięki temu bulion jest bardzo sycący, tłuściutki i gęsty, a dzięki dodatkom może uchodzić za pełnowartościowy posiłek.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
Ramen:
1 łyżka oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżka startego imbiru
3 szklanki pure z dyni*
1 szklanka mleka kokosowego
2/3 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki jasnego miso
6 łyżek jasnego sosu sojowego
1 L bulionu warzywnego
1 L wody
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżka soku z cytryny
Dodatki:
makaron
pieczona dynia lub batat
kiełki fasoli mung
szczypiorek
chrupki Curly lub inne orzechowe
TIP: Makaron do ramenu może być specjalny lub jak potrzebujesz wersji bezglutenowej możesz użyć ryżowego. Dodatki są przykładowe, starałam się odtworzyć te z Vegan Ramen Shopu.
*Pure z dyni można zrobić poprzez upieczenie jej wraz ze skórą w 180 stopniach ok. 30 minut lub uduszenie na głębokiej patelni z odrobiną wody do momentu, aż zacznie się rozpadać. Pieczoną dynie po ostudzeniu pozbaw skóry (jeśli jest za twarda) oraz pestek i zblenduj gładko, to samo zrób z dynią duszoną.
PRZYGOTOWANIE
- Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekany czosnek i imbir, po chwili dodaj pozostałe składniki ramenu i wymieszaj.
- Jak zupa zacznie się gotować, zdejmij z kuchenki i zblenduj na gładko. Wstaw z powrotem na kuchnię, zagotuj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw, dostosuj do swoich preferencji.
- Przed podaniem rozlej ramen do talerzy i umieść w każdym z nich ulubione dodatki. Smacznego.
BRAK KOMENTARZY