Quesadilla z czarną fasolą

Quesadilla powinna być z serem, ale nie będzie. Nadziałam ją dobrze przyprawioną czarną fasolą z karmelizowaną czerwoną cebulą, kwaśnym guacamole i świeżą sałatą oraz kolendrą. Podane na ciepło grillowane tortille pszenne, posypałam czarnym gomashio. Jeśli naprawdę masz taką potrzebę, możesz dodać do środka starty roślinny ser, będziesz bliżej Meksyku :P


PRZEPIS

Czas przygotowania: 60 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

fasola:
1 szklanka czarnej fasoli (moczonej min. 8 h)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oleju rzepakowego
1 łyżka mąki kukurydzianej

TIP: Zachowaj wodę po gotowaniu fasoli, przyda ci się później.

guacamole:
3 awokado
1 limonka (sok)*
garść świeżej kolendry
sól i pieprz

*lub cytryna (są bardziej soczyste dlatego zdaj się na swój smak)

dodatki:
sałata grecka
czarne gomashio
świeża kolendra

+ 8 dużych tortilli

PRZYGOTOWANIE

fasola:

  1. Namoczoną fasolę odcedź i ugotuj z odrobiną soli aż stanie się miękka (ale nie rozgotowana). Odsącz fasolę na durszlaku, ale wodę z gotowania zachowaj.
  2. Cebule pokrój w pióra i usmaż na złoto, pod koniec smażenia dodaj czosnek i przyprawy (mielony kumin, chilli, kolendrę i paprykę). Dodaj do nich fasolę, wymieszaj.
  3. Mąkę kukurydzianą wymieszaj z 1 szklanka wody z gotowania fasoli i dolej do fasoli. Podduś chwilę aż sos lekko zgęstnieje (dzięki mące).

guacamole:

  1. Awokado obierz ze skóry i rozdrobnij za pomocą widelca na miazgę.
  2. Dodaj sok z limonki, posiekaną drobno świeżą kolendrę sól i pieprz.
  3. Wymieszaj.

quesadilla:

  1. Tortille podgrzej na grillu elektryczny (jeśli takowy posiadasz), w piekarniku lub na patelni.
  2. Na jednej tortilli rozprowadź najpierw cienką warstwę fasoli, potem guacamole i potem wybranych dodatków.TERAZ jest czas na starty wegański ser, jeśli masz na niego ochotę ;)
  3. Całość przykryj drugim plackiem tortilli. Gotowe.


Black bean quesadilla

RECIPE

Preparation time: 60 min.
Serves: 4

INGREDIENTS

beans:
1 cup black beans (soaked min. 8 h)
1 teaspoon ground cumin
1/2 tsp chilli
1/2 tsp ground coriander
1 tsp sweet paprika
2 red onions
1 clove garlic
2 tsp canola oil
1 tbsp cornstarch

TIP: Keep the water from boiling beans.

guacamole:
3 avocados
1 lime (juice) *
handful fresh coriander
salt and pepper

* or lemon

toppings:
romaine lettuce
black gomashio
fresh coriander

+ 8 tortillas

PREPARATION

beans:

  1. Drain soaked beans and cook with a little salt until it becomes soft (but not mushy). Drain the beans on colander, but keep the water from boiling.
  2. Cut onions into slices and fry until golden, at the end of cooking, add garlic and spices (ground cumin, chilli, coriander and paprika). Then add beans and combine.
  3. Combine corn flour with 1 cup of the water form boiling. Now stir into the beans and simmer until the sauce thickens.

guacamole:

  1. Peel the avocado from the skin and shred with a fork to a pulp.
  2. Add lime juice, finely chopped fresh coriander salt and pepper.
  3. Mix.

quesadilla:

  1. Heat the tortillas on the electric grill (if you have one), in the oven or in a pan.
  2. Pour layer of beans onto tortilla, then layer of guacamole and toppings. NOW it’s time to add vegan cheese if you want to ;)
  3. Cover it with second tortilla.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *