Rabarbar pod kruszonką

Nie jest to deser wystawny, ale piękno tkwi w jego prostocie i sezonowości. Jeśli lubisz rabarbar to wiesz, że pojawia się wczesną wiosną i dość szybko znika. Doceniają go wielbiciele smaków kwaśnych i wytrawnych. Nie powinno się go jeść dużo i często, z uwagi na wysoką zawartość szczawianów.

U mnie w kuchni gości głownie w deserach, idealnie kontrastuje ze słodkim, ciekawie wypada w towarzystwie ziół tj. lawenda czy rozmaryn, w dzieciństwie uwielbiałam kisiel ze startym na grubych oczkach rabarbarem. A dziś wylądował w najprostszym wypieku świata, pokrojony w kawałki i zapieczony pod kruszonką.

Na blogu pojawiły się inne wariacje na temat owoców pod kruszonką. U mnie w wersji bezglutenowej, ale każdy z tych przepisów można zrobić ze składników, które akurat masz pod ręką. Jabłka pod kruszonką oraz zimowe owoce zapiekane pod kruszonką z karmelem.

Rabarbar pod kruszonką – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania:
Ilość porcji:

SKŁADNIKI

1 opakowanie rabarbaru (ok. 1 kg)
2 łyżki ksylitolu lub cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

kruszonka:
1 szklanka płatków
1/2 szklanki mąki bezglutenowej lub zwykłej
4 łyżki oleju kokosowego lub masła
4 łyżki ksylitolu lub cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
szczypta soli

TIP: Ilość ksylitolu (cukru) jest dopasowana do mojego gustu, jeśli lubisz bardzo słodkie desery dodaj go więcej. Jeśli nie masz oleju kokosowego ani wegańskiego masła czy margaryny, możesz zastąpić je zwykłym olejem bezsmakowym (chodź oczywiście z olejek kokosowym virgin lub masłem będzie smaczniejsze).

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
  2. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmaruj odrobiną oleju.
  3. Rabarbar pokrój na kawałki 2-3 cm długości, wymieszaj z ksylitolem (lub cukrem) i ekstraktem z wanilii (opcjonalnie), a potem rozprowadź równomiernie na dnie naczynia.
  4. Płatki, mąkę, ksylitol (lub cukier), ekstrakt z wanilii (opcjonalnie), sól i rozpuszczony olej kokosowy lub wegańskie masło wymieszaj w misce.
  5. Powstałą „kruszonkę” rozprowadź na wierzchu owoców.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz aż będzie przyrumienione około 35-45 minut.
  7. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Z wierzchu można posypać zmielonym na puder ksylitolem lub cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.