Ricotta z migdałów

Żeby zachować pozory normalności, organizuję sobie w domu podróże w różne zakątki świata… Dziś odwiedzam Włochy i podaję wam kolejny przepis na zrobienie sera ricotta, tym razem z migdałów. Wykorzystałam tą samą metodę co przy robieniu tofu, a efekt jest zaskakująco smaczny! 

Ricottę można wzbogacić ziołami lub wykorzystać w kolejnych daniach kuchni włoskiej takich jak cannelloni ze szpinakiem. Z kolei pozostałości po jej produkcji można wykorzystać do upieczenia ciasta brownie z tego przepisu. Na blogu w przeszłości pojawił się inny przepis na ricottę – z tofu i nerkowców.

Ricotta z migdałów – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 2 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

2 szklanki migdałów*
2 łyżki octu jabłkowego
duża szczypta soli
4 szklanki wody filtrowanej

+ duża gaza

*najlepiej blanszowanych

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli masz blanszowane migdały, pomiń kolejne zdanie. Jeśli masz zwykłe, wrzuć je do wrzątku na 10 minuty, potem do zimnej wody i obierz ze skórek.
  2. Zblanszowane migdały umieść wraz z wodą i solą w blenderze kielichowym. Zblenduj.
  3. Teraz wyłóż kilkoma warstwami gazy sitko, podstaw pod nim garnek i odcedź pulpę migdałową od mleka, które w ten sposób powstało.
  4. Żeby zyskać jak najwięcej mleka, wyciśnij pulpę która znajduje się w gazie.
  5. Gotowy płyn umieść na kuchence i podgrzewaj do temperatury 90-93 stopni.
  6. Dodaj ocet jabłkowy i delikatnie wymieszaj.
  7. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  8. Ponownie użyj sitka z gazą (złożoną na minimum 4 warstwy) i miski, przelej to co powstało, nich swobodnie pozostanie w sitku i się odsącza.
  9. To co zostało w sitku to twoja ricotta, a to co pozostało w misce możesz zużyć do smoothie lub naleśników.
  10. Gotową ricottę umieść w zamykanym pojemniku, przechowuj w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.