„Ricotta” z tofu i nerkowców

To będzie przepis z rodzaju szybko, smacznie i pożywnie. Możesz nią posmarować kanapki, dodać ulubione zioła i zjeść na wytrawnie. Połączyć z dżemem czy konfiturą i zjeść na słodko. Albo wykorzystać w lazaniach i zapiekankach, zamiast sera… nie ograniczaj się!

ricotta z tofu i nerkowcow – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

200 g tofu naturalnego
1 szklanka nerkowców
1/2 ząbka czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu

+ świeży tymianek cytrynowy lub
++ konfitura malinowo lawendowa

PRZYGOTOWANIE

  1. Nerkowce namocz w ciepłej wodzie min. 2 h.
  2. Odsącz, umieść w pojemniku blendera wraz z pozostałymi składnikami.
  3. Zblenduj na gładką masę.
  4. Pod koniec możesz doprawić wedle własnego smaku.
  5. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem, samą lub z dodatkiem powideł. Ricottę możesz wykorzystać również w przepisach typu lazanie i wszelkiego rodzaju zapiekanki.


Tofu & cashew ricotta

ricotta z tofu i nerkowcow – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 10 min.
Serves: 2

INGREDIENTS

200 g of natural tofu
1 glass of cashew
1/2 garlic clove
1-2 tbsp of lemon juice
2 tbsp of coconut oil
1/2 tsp of salt
A pinch of pepper

PREPARATION

  1. Soak cashew in a warm water for min. 2 h.
  2. Drain from excess water, place in the blender with the remaining ingredients.
  3. Blend into a smooth spread.
  4. Now you can add more spices.
  5. Serve with whole grain bread, either alone or with some jam. Ricotta can be used in recipes such as lasagna and all kinds of casseroles.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *