„Ricotta” z tofu i nerkowców
To będzie przepis z rodzaju szybko, smacznie i pożywnie. Możesz nią posmarować kanapki, dodać ulubione zioła i zjeść na wytrawnie. Połączyć z dżemem czy konfiturą i zjeść na słodko. Albo wykorzystać w lazaniach i zapiekankach, zamiast sera… nie ograniczaj się!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
200 g tofu naturalnego
1 szklanka nerkowców
1/2 ząbka czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
+ świeży tymianek cytrynowy lub
++ konfitura malinowo lawendowa
PRZYGOTOWANIE
- Nerkowce namocz w ciepłej wodzie min. 2 h.
- Odsącz, umieść w pojemniku blendera wraz z pozostałymi składnikami.
- Zblenduj na gładką masę.
- Pod koniec możesz doprawić wedle własnego smaku.
- Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem, samą lub z dodatkiem powideł. Ricottę możesz wykorzystać również w przepisach typu lazanie i wszelkiego rodzaju zapiekanki.
Tofu & cashew ricotta
RECIPE
INGREDIENTS
200 g of natural tofu
1 glass of cashew
1/2 garlic clove
1-2 tbsp of lemon juice
2 tbsp of coconut oil
1/2 tsp of salt
A pinch of pepper
PREPARATION
- Soak cashew in a warm water for min. 2 h.
- Drain from excess water, place in the blender with the remaining ingredients.
- Blend into a smooth spread.
-
Now you can add more spices.
-
Serve with whole grain bread, either alone or with some jam. Ricotta can be used in recipes such as lasagna and all kinds of casseroles.
BRAK KOMENTARZY