Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej soczewicy
Ogólnie nie będę narzekać, bo mój weekend trwa ostatnio tyle ile powinien, to znaczy tyle na ile mam w danym momencie ochotę :) Ale współczuję tym którzy czekali jak co roku na majówkę, 4 dni wolnego i doczekali się tej cudownie zimnej nocy 1 maja i równie zimnych dni po…dzięki temu pierwszy tegoroczny grill zakończył się przeziębieniem, a zamiast przepisu na grillowane kotlety z fasoli mungo o których pisałam przy okazji sałatki ziemniaczanej, umieszczę przepis na rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy.
Soczewica jest moją ulubioną rośliną strączkową, ze względu na smak i łatwość przygotowania – nie wymaga wcześniejszego moczenia. Dlatego jeszcze nie raz pojawi się na tej stronie w roli głównej i nie będę przepraszać, to ja tu rządzę :P
TIP: dania z soczewicą należy solić pod koniec – sól powoduje, że ziarna twardnieją. To samo tyczy się produktów zawierających kwasy np. pomidory czy wino – wydłużają czas gotowania soczewicy.
Imbir – ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe (hamuje rozwój stanu zapalnego, jest pomocny w leczeniu chorób reumatycznych), odkażające i odświeżające (pozostawia miły zapach w ustach, leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu), zwiększa koncentrację i wydajność umysłową (poprawia ukrwienie mózgu) oraz ułatwia trawienie (zawarte w nim olejki eteryczne pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia). Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
zupa:
3 szklanki czerwonej soczewicy
2 pomidory
4 łyżki przecieru pomidorowego
3 liście selera naciowego
2 czerwone cebule
2-3 ząbki czosnku
2 marchewki
1/2 czerwonej papryki
2,5 szklanki mleka kokosowego (odpowiednik 1 dużej puszki)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki żółtego curry
1 łyżka kuminu
1 łyżka kolendry
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka zmielonej brązowej gorczycy
sól himalajska
1/2 łyżki cayenne
1 łyżeczka kurkumy
2 cm świeżego startego imbiru
2 łyżki oliwy extra virgin
6-8 szklanek wody
dekoracja:
świeża kolendra po posypania
pestki dyni
PRZYGOTOWANIE
- Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy, a następnie umieść pokrojone w kostkę cebule i chwilę podsmaż na małym ogniu.
- Dodaj do tego pokrojone w plasterki marchew, selera, paprykę oraz czosnek, przykryj pokrywką i duś przez kolejne 5 minut.
- Następnie do warzyw dorzuć soczewicę, pomidory, przecier pomidorowy i zalej wszystko wodą.
- Gotuj co jakiś czas mieszając.
- Kiedy soczewica stanie się miękka, dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny, sos sojowy i przyprawy.
- Gotuj kolejne kilka minut.
- Na koniec zdejmij z gazu i przy pomocy blendera zamień w jednolity krem.
- Podawaj ze świeżo startym imbirem oraz drobno posiekana kolendrą lub pestkami dyni.
BRAK KOMENTARZY