Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej soczewicy

Ogólnie nie będę narzekać, bo mój weekend trwa ostatnio tyle ile powinien, to znaczy tyle na ile mam w danym momencie ochotę :) Ale współczuję tym którzy czekali jak co roku na majówkę, 4 dni wolnego i doczekali się tej cudownie zimnej nocy 1 maja i równie zimnych dni po…dzięki temu pierwszy tegoroczny grill zakończył się przeziębieniem, a zamiast przepisu na grillowane kotlety z fasoli mungo o których pisałam przy okazji sałatki ziemniaczanej, umieszczę przepis na rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy.

Soczewica jest moją ulubioną rośliną strączkową, ze względu na smak i łatwość przygotowania – nie wymaga wcześniejszego moczenia. Dlatego jeszcze nie raz pojawi się na tej stronie w roli głównej i nie będę przepraszać, to ja tu rządzę :P

TIP: dania z soczewicą należy solić pod koniec – sól powoduje, że ziarna twardnieją. To samo tyczy się produktów zawierających kwasy np. pomidory czy wino – wydłużają czas gotowania soczewicy.

Imbir – ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe (hamuje rozwój stanu zapalnego, jest pomocny w leczeniu chorób reumatycznych), odkażające i odświeżające (pozostawia miły zapach w ustach, leczy infekcje, pobudza wydzielanie śluzu), zwiększa koncentrację i wydajność umysłową (poprawia ukrwienie mózgu) oraz ułatwia trawienie (zawarte w nim olejki eteryczne pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, leczy wzdęcia). Odrobina sproszkowanego imbiru dodana do kawy, niweluje jej szkodliwe właściwości.

zupa_czerwona_soczewica3


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

zupa:
3 szklanki czerwonej soczewicy
2 pomidory
4 łyżki przecieru pomidorowego
3 liście selera naciowego
2 czerwone cebule
2-3 ząbki czosnku
2 marchewki
1/2 czerwonej papryki
2,5 szklanki mleka kokosowego (odpowiednik 1 dużej puszki)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki żółtego curry
1 łyżka kuminu
1 łyżka kolendry
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka zmielonej brązowej gorczycy
sól himalajska
1/2 łyżki cayenne
1 łyżeczka kurkumy
2 cm świeżego startego imbiru
2 łyżki oliwy extra virgin
6-8 szklanek wody

dekoracja:
świeża kolendra po posypania
pestki dyni

PRZYGOTOWANIE

  1. Do dużego garnka wlej 2 łyżki oliwy, a następnie umieść pokrojone w kostkę cebule i chwilę podsmaż na małym ogniu.
  2. Dodaj do tego pokrojone w plasterki marchew, selera, paprykę oraz czosnek, przykryj pokrywką i duś przez kolejne 5 minut.
  3. Następnie do warzyw dorzuć soczewicę, pomidory, przecier pomidorowy i zalej wszystko wodą.
  4. Gotuj co jakiś czas mieszając.
  5. Kiedy soczewica stanie się miękka, dodaj mleko kokosowe, sok z cytryny, sos sojowy i przyprawy.
  6. Gotuj kolejne kilka minut.
  7. Na koniec zdejmij z gazu i przy pomocy blendera zamień w jednolity krem.
  8. Podawaj ze świeżo startym imbirem oraz drobno posiekana kolendrą lub pestkami dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.