Sałatka bezjajeczna z tofu i fasoli

Chciałabym wstać rano, wyjść z domu, w rytm smutnego hardcore’u mknąć przez Tiergarten moim 8,5 kilogramowym rowerem. Zjeść uber geil brunch w jednym z wege barów, w oparach trawy spacerować po Goerlitzer Park, zaliczyć jakiś zajebisty koncert, zobaczyć kolejną wystawę w Bauhaus Archiv…

Ale skoro jestem tu, a nie tam, poczynię mały śniadaniowy tribute dla mojego ostatniego pobytu w BRLN. Przepis na typowo brunch’ową sałatkę „bez jajeczną”, podobną do tych które serwują Kopps czy Cafe Morgenrot i przestanę myśleć o tym czego nie ma, a być by mogło :P

Skoncentruj się na tym co tu i teraz, jest piękny, niedzielny poranek, <teraz wyobraź sobie idealną scenerię i lokalizację> musisz zjeść śniadanie i rozpocząć ten 4ty dzień, kolejnego roku, reszty Twojego życia! Smacznego!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

„majonez”:
1/2 szklanki mleka niesłodzonego
4 łyżeczki soku z cytryny (lub limonki)
2/3 łyżeczki soli kala namak (sól czarna)
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
3-4 łyżeczki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki czosnku
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki octu jabłkowego (lub winnego)
1,5 łyżeczka syropu klonowego (lub innego słodkiego)
1/2 szklanki oleju rzepakowego

sałatka:
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1 szklanka ugotowanej białej fasoli (lub z puszki)
500 g tofu naturalnego najlepiej twardego
1-2 pęczki drobno pokrojonego szczypiorku

TIP: jeśli masz sklepowy roślinny majonez, prosta sprawa – pomiń 1-szą część składników i przepisu. Oczywiście smak sałatki może być różny w zależności od rodzaju użytego roślinnego majonezu :) Jeśli jest zbyt mało „jajeczny” w smaku dodaj czarnej soli, białego pieprzu i kurkumy w celu uzyskania żółtego koloru.

PRZYGOTOWANIE

„majonez”:

  1. W pojemniku bledera umieść mleko, sok z cytryny, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj gumę ksantanową i blenduj aż masa się spieni i zgęstnieje.
  3. Dodaj płatki drożdżowe, czosnek, kurkumę, ocet jabłkowy, syrop klonowy i połowę oleju. Blenduj 2 minuty. Wlej resztę oleju i blenduj kolejne 2 minuty.

sałatka:

  1. Do „majonezu” dodaj musztardę, odsączoną fasolę, zblenduj razem i umieść w misce.
  2. Tofu pokrój w drobną kostkę, dodaj do reszty składników.
  3. Na koniec dodaj szczypiorek i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
  4. Podawaj posypane świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.