Sałatka Cezar z czosnkowymi grzankami

Zaprosiłeś ziomków na kolację. Fajnie, będzie jedzone i będzie miło. Są 2 wersje wydarzeń: stworzysz coś z niczego – z resztek dnia poprzedniego, albo wydasz majątek w kuchniach świata i zaskoczysz wszystkich menu na poziomie restauracyjnym… No dobra, w końcu przestaje Cię ponosić fantazja i następuje chwila kiedy w ferworze myśli twórczej, połowę składników już zjadłeś, a z pozostałych trzeba stworzyć finalną kreację, bo kolacja za 15 minut, a goście będą mega głodni.

Podobna historia przytrafiła się niejakiemu Caesar’owi Cardini w 1924 w Tijuanie, kiedy to musiał nakarmić gości swojej restauracji, a nie za bardzo miał czym bo na zapleczu zostały mu jedynie resztki. Wykreował z nich sałatkę, którą – bardziej banalnie się nie dało – nazwano jego imieniem. Bajka wyczytana w wikipedii, czy nie bajka, na pewno w chwili kiedy to czytasz masz już straszną ochotę na Cezara, dlatego przepis poniżej.

cezar

cezar


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

sos*:
1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego
1/2-2/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1/2 łyżeczki czarnej soli
1 ząbek czosnku
2-3 łyżeczki musztardy
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka kaparów
świeżo mielony pieprz i sól

+ opcjonalnie sok z cytryny

TIP: Ilość oleju zależy od mleka jakie użyjesz, czasem trzeba go nieco więcej aby majonez uzyskał odpowiednią konsystencję, czasem mniej.

czosnkowe grzanki**:
pełnoziarnista bułka
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej pietruszki
4 łyżki oliwy
4 łyżki płatków drożdżowych
sól i pieprz

sałatka:
sałata rzymska
1/2 szklanki czarnych oliwek
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
sos* z przepisu powyżej
grzanki** (4 kromki pełnoziarnistego chleba) z przepisu powyżej
wegański parmezan

PRZYGOTOWANIE

sos:

  1. Najpierw zblenduj mleko z octem, aż się mocno spieni.
  2. Potem powoli dodawaj olej, wciąż mieszając, aż konsystencja zacznie się zmieniać w bardziej majonezową (możesz sobie pomóc dodając 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej).
  3. Dodaj pozostałe składniki, zblenduj i wstaw do lodówki, na czas przygotowania pozostałych składowych sałatki.

grzanki:

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę, pietruszkę drobno posiekaj i wymieszaj to wszystko z pozostałymi składnikami (poza bułką).
  2. Bułkę (lub jakiekolwiek inne pieczywo) pokrój w kostkę i dokładnie obtocz w przygotowanej oliwie czosnkowo pietruszkowej.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok. 10 minut (aż się zrumienią i staną chrupkie).

sałatka:

  1. Sałatę rzymską pokrój na mniejsze kawałki i umieść w dużej misce, dodaj oliwki ugotowaną ciecierzycę, sos i dokładnie wymieszaj łyżką.
  2. Przed podaniem do każdej porcji dodaj kilka grzanek i posyp wegańskim parmezanem.


Vegan caesar salad with garlic crostini

RECIPE

Preparation time: 20 min.
Serves: 2-4

INGREDIENTS

sauce*:
1 cup unsweetened soy milk
1 / 2-2 / 3 cup canola oil
1 tsp of apple cider vinegar
1/2 tsp salt black
1 clove garlic
2-3 tsp mustard
1 tbsp yeast flakes
1 tbsp capers
freshly ground pepper and salt

+ Optional lemon juice

TIP: The amount of oil depends on milk type, sometimes you have add little bit more to achieve the proper consistency, and sometimes less.

garlic crostini **:
whole wheat bread
2 cloves garlic
bunch fresh parsley
4 tbsp olive oil
4 tbsp of yeast flakes
salt and pepper

salad:
roman lettuce
1/2 cup black olives
1/2 cup cooked chickpeas
* sauce (recipe from above)
** toast (4 slices of wholemeal bread)
vegan parmesan

PREPARATION

sauce:

  1. First blend milk with vinegar.
  2. Then slowly add the oil, stirring constantly, until the consistency starts to change into a more smooth (you can help yourself by adding 1/2 tsp xanthan gum).
  3. Add remaining ingredients, blend and put into fridge. Prepare the other salads components, meanwhile.

garlic crostini:

  1. Crush garlic, finely chop parsley and combine it all with the remaining ingredients (except breadcrumbs).
  2. Cut bread into cubes and coat in olive oil with garlic and parsley.
  3. Put in the oven preheated to 175 degrees for approx. 10 minutes (until browned and crispy).

salad:

  1. Cut lettuce into smaller pieces and place in a large bowl, add the olives, cooked chickpeas, sauce and combine with a spoon.
  2. Add a few crostini and sprinkle with vegan parmesan cheese just before serving.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.