Sałatka z zielonego mango

Hola! Ten przepis przywiozłam z Kostaryki. Jeśli kiedykolwiek ją odwiedzisz to istnieje ryzyko, że w skład twojej codziennej diety będzie wchodziło mango i jest ono głównym składnikiem tego prostego przepisu.

Pierwszy raz z niedojrzałym mango spotkałam się podczas wizyty na plantacji kawy. Byłam jedyną osobą tego dnia i miałam przewodnika tylko dla siebie. Poza całym ogromem wiedzy na temat uprawy, zbierania, obróbki, suszenia, kontroli jakości i procesu wypalania, zostałam poczęstowana sałatką z zebranych po drodze owoców. Niedojrzałe mango, skropione sokiem z limonki i posypane odrobiną soli, tak proste i pyszne za razem. Potem widywałam różne wersje tej przystawki na ulicznych straganach i w sklepach, a wieczorami robiłam wariacje z dodatkiem białej gujawy i kolendry.

Sałatka z zielonego mango – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania:
Ilość porcji:

SKŁADNIKI

1 niedojrzałe mango*
1-2 gujawy**
sok z 1 limonki
garść świeżej kolendry
szczypta soli

*niedojrzałe mango ma lekko mączny i cierpki smak, który może nie każdemu przypadnie do gustu. Możesz użyć dojrzałego mango, byle nie przejrzałego i zbyt miękkiego :P

**nie wiem jak wygląda sprawa dostępności gujawy w Polsce, ale jeśli nie jesteś w stanie jej kupić to możesz pominąć lub zastąpić ją gruszką, kwaśnym jabłkiem lub awokado, też będzie smaczne.

PRZYGOTOWANIE

  1. Mango i pozostałe owoce obierz ze skóry.
  2. Następnie pokrój je w plastry, umieść w misce, skrop spora ilością soku z limonki, dodaj świeżej kolendry i soli.
  3. Gotowe!


Green mango salad

Sałatka z zielonego mango – eatmeplease.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.