Sałatka ziemniaczana z dressingiem awokado
Długi weekend w mieście, to piknik w parku, to kocyk i książka, rower, reset, wszystko toczy się powoli. Wciąż znajduję miejsca w których czuję się trochę jak na wakacjach, a trochę jak w obcym mieście… dziś spędziłam kilka godzin na Kępie Potockiej, zajadając zieloną sałatkę ziemniaczaną.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
dressing awokado:
1 awokado
1 limonka (sok i skórka)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oliwy (opcjonalnie)*
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki wody
1/2 pęczka świeżej kolendry
pieprz
sól
TIP: *Bez dodatku oliwy też jest smacznie, a jednak bardziej fit ;)
składniki sałatki:
1 kg ziemniaków
400 g zielonego groszku
400 g zielonej fasolki
1 czerwona cebula
1/2 pęczka świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE
sałatka:
- Ziemniaki (pokrojone w kostkę), fasolkę szparagową i groszek (ja użyłam mrożony) ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente*.
- Cebulę pokrój w pióra.
- Kolendrę drobno posiekaj.
- W dużej misce umieść wszystkie przygotowane w ten sposób składniki, dodaj sosu i wymieszaj. Pod koniec dopraw solidnie solą i pieprzem. Zostaw na jakiś czas w lodówce, żeby się wszystko ze sobą przegryzło.
TIP: *Każde z tych warzyw wymaga innego czasu gotowania, dlatego zrób to oddzielnie. Od razu po zdjęciu z kuchenki zalej lodowatą wodą aby fasolka i groszek zachowały swoje kolory.
dressing awokado:
- Zacznij od otarcia skórki z limonki. Potem wyciśnij sok, umieść w pojemniku blendera, dodaj obrane ze skóry awokado i pozostałe składniki. Zblenduj. Gotowe!
Potato & greens with avocado dressing
RECIPE
INGREDIENTS
avocado dressing:
1 ripe avocado
1 lime (juice and zest)
1 tbspn of apple cider vinegar
1 tbsp extra virgin olive (optional)
1 clove of garlic
1/3 cup of water
1/2 bunch of fresh coriander
pepper
salt
TIP: *Version without olive oil is more fit ;)
salad ingredients:
1 kg potatoes
400 g green peas
400 g green beans
1 red onion
1/2 bunch of fresh coriander
PREPARATION
salad:
- Potatoes (diced), green beans and peas (I used frozen) cook in a salted water until al dente*.
- Cut onion cut into half rings.
- Chop coriander finely.
- Place all the ingredients in a large bowl, add avocado dressing and combine using 2 spoons. At the end, season with salt and pepper.
- Leave for some time in the fridge to get more taste.
TIP: *Each of these vegetables requires different cooking time, so cook them separately. Immediately after cooking, cool in with ice cold water, to make beans and peas more green.
avocado dressing:
- Zest the lime. Then squeeze the juice, place in blender container, add peeled avocado and other ingredients. Blend. It’s ready!
BRAK KOMENTARZY