Sałatka ziemniaczana z dressingiem awokado

Długi weekend w mieście, to piknik w parku, to kocyk i książka, rower, reset, wszystko toczy się powoli. Wciąż znajduję miejsca w których czuję się trochę jak na wakacjach, a trochę jak w obcym mieście… dziś spędziłam kilka godzin na Kępie Potockiej, zajadając zieloną sałatkę ziemniaczaną.

Salatka ziemniaczana z dressingiem awokado – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 4-6

SKŁADNIKI

dressing awokado:
1 awokado
1 limonka (sok i skórka)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oliwy (opcjonalnie)*
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki wody
1/2 pęczka świeżej kolendry
pieprz
sól

TIP: *Bez dodatku oliwy też jest smacznie, a jednak bardziej fit ;)

składniki sałatki:
1 kg ziemniaków
400 g zielonego groszku
400 g zielonej fasolki
1 czerwona cebula
1/2 pęczka świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE

sałatka:

  1. Ziemniaki (pokrojone w kostkę), fasolkę szparagową i groszek (ja użyłam mrożony) ugotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą al dente*.
  2. Cebulę pokrój w pióra.
  3. Kolendrę drobno posiekaj.
  4. W dużej misce umieść wszystkie przygotowane w ten sposób składniki, dodaj sosu i wymieszaj. Pod koniec dopraw solidnie solą i pieprzem. Zostaw na jakiś czas w lodówce, żeby się wszystko ze sobą przegryzło.

TIP: *Każde z tych warzyw wymaga innego czasu gotowania, dlatego zrób to oddzielnie. Od razu po zdjęciu z kuchenki zalej lodowatą wodą aby fasolka i groszek zachowały swoje kolory.

dressing awokado:

  1. Zacznij od otarcia skórki z limonki. Potem wyciśnij sok, umieść w pojemniku blendera, dodaj obrane ze skóry awokado i pozostałe składniki. Zblenduj. Gotowe!


Potato & greens with avocado dressing

Salatka ziemniaczana z dressingiem awokado – eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 20 min.
Serves: 4-6

INGREDIENTS

avocado dressing:
1 ripe avocado
1 lime (juice and zest)
1 tbspn of apple cider vinegar
1 tbsp extra virgin olive (optional)
1 clove of garlic
1/3 cup of water
1/2 bunch of fresh coriander
pepper
salt

TIP: *Version without olive oil is more fit ;)

salad ingredients:
1 kg potatoes
400 g green peas
400 g green beans
1 red onion
1/2 bunch of fresh coriander

PREPARATION

salad:

  1. Potatoes (diced), green beans and peas (I used frozen) cook in a salted water until al dente*.
  2. Cut onion cut into half rings.
  3. Chop coriander finely.
  4. Place all the ingredients in a large bowl, add avocado dressing and combine using 2 spoons. At the end, season with salt and pepper.
  5. Leave for some time in the fridge to get more taste.

TIP: *Each of these vegetables requires different cooking time, so cook them separately. Immediately after cooking, cool in with ice cold water, to make beans and peas more green.

avocado dressing:

  1. Zest the lime. Then squeeze the juice, place in blender container, add peeled avocado and other ingredients. Blend. It’s ready!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *