Sałatka ziemniaczana

Zawsze na wiosnę w oczekiwaniu na młode ziemniaki myślę o tej sałatce. Lubię ją bo jest prosta. Tak naprawdę cztery składniki, a najtrudniejsza czynność w całym procesie to zrobienie jednego z nich – roślinnego majonezu. Ziemniaczana sałatka jest lekko słodka (smak zależy tak naprawdę od rodzaju ziemniaków jakie zakupimy), kremowa i sycąca. Wczoraj odbył się pierwszy w tym sezonie grill nad Wisłą, sałatka prezentowała się idealnie w towarzystwie hamburgerów z fasoli mungo (przepis niebawem).

Majonez do tej sałatki zrobiłam z ziemniaków. Sam w sobie może wydawać się mało majonezowy, ale w takie konfiguracji składników pasuje idealnie.

UPDATE: W 2022 nie baw się w robienie majonezu, w sklepach jest mnóstwo gotowych!!! Dodaj kilka łyżek, w wersji bardziej lekkiej wymieszaj go ze śmietaną.

sałatka_ziemniaczana7


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

sałatka:
1 pęczek rzodkiewki
1-2 kg ugotowanych obranych ziemniaków (najlepiej młodych)
1 pęczek koperku
kilka łyżek wegańskiego majonezu ze sklepu*
pieprz
sól

*lub alternatywnie majonez DIY:
4-6 ugotowanych obranych ziemniaków (jeszcze ciepłe)
1/2 łyżki musztardy
1 łyżeczka octu jabłkowego
szczypta soli himalajskiej
szczypta cayenne
2 łyżki płatków drożdżowych
1/2 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE

sałatka:

  1. Pokrój drobno rzodkiewki oraz koperek i umieść w dużej misce.
  2. Ugotowane ziemniaki pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w kostkę, dodaj do miski i dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj przygotowany majonez, przypraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj. Gotowe!

majonez:

  1. Ugotuj obrane ziemniaki (te do sałatki i na majonez) w lekko osolonej wodzie.
  2. Jeszcze ciepłe umieść w blenderze wraz z pozostałymi składnikami, miksuj do momentu uzyskania idealnie gładkiej masy. W przypadku gdy majonez wydaje się być za gęsty dodaj nieco więcej mleka sojowego lub oleju rzepakowego, to samo tyczy się przypraw.
  3. Na koniec przelej majonez do słoika i wstaw do lodówki, do momentu ostygnięcia.

sałatka_ziemniaczana5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.