Ser – bazylia & cytryna
Po kilku spektakularnych porażkach z dojrzewaniem sera z orzechów, zrobiłam sobie przerwę. Teraz wiem gdzie tkwił błąd – staram się dokładnie pilnować całego procesu, no i są efekty.
Proste sery z nerkowców jest w stanie zrobić każdy kto „wyhoduje” sobie najpierw rejuvelac, czyli naturalny probiotyk (dzięki któremu ser z nerkowców staje się kwaśny już po kilku godzinach, a im dłużej dojrzewa tym bardziej nabiera smaku). Można go zastąpić oczywiście sklepowymi probiotykami, albo sokiem z ogórków kiszonych, ale nigdy z tych środków nie korzystałam więc znam to tylko z teorii. Niestety sok z cytryny czy kwasek cytrynowy plus nerkowce to nie to samo, smak sera z rejuvelac jest o wiele bardziej podobny do tego jaki pamiętam z okresu bycia wegetarianką.
Przy produkcji tego typu sera jedynym problemem może okazać się czas oczekiwania (prawie 5 dni jeśli musisz zrobić rejuvelac, ale już niecałe 2 jeśli masz jego zapas w lodówce). Tak naprawdę cały proces zachodzi sam, ty poświęcasz łącznie kilkanaście minut swojej pracy, reszta dzieje się gdy śpisz w ciepłym zakątku twojej kuchni.
Pozostałe sery z nerkowców, które do tej pory ukazały się na blogu:
– kremowy z migdałami i ananasem
– ziołowo czosnkowy
– feta do lazanii
– ser do zapiekanki warzywnej
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka nerkowców (ok. 170 g)
1/2 szklanki rejuvelac
1 łyżeczka soli
skóra otarta z 1 cytryny
skóra otarta z 1 limonki
1/4 szklanki drobno posiekanej bazylii
1/2-1 łyżeczka pieprzu
+ pistacje do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin (minimum 8).
- Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac’iem i solą.
- Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
- Następnego dnia ser umieść w blenderze, dodaj do niego drobno posiekany czosnek i bazylię oraz skórkę otartą z wyparzonej, dokładnie umytej cytryny i limonki, zblenduj.
- Ser umieść w sicie wyłożonym gazą złożoną na pół (2 warstwy). Aby konsystencja sera stała się bardziej zwarta powieś gazę z serem w środku tak aby nie dotykała dna pojemnika – nadmiar płynu swobodnie odcieknie. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco stężał i nabrał smaku.
- Gotowy ser wyjmij z lodówki, uformuj z niego wałek i obtocz w drobno pokruszonych pistacjach.
- Podawaj na śniadanie ze świeżym pieczywem lub jako przystawkę na słonych krakersach. Smacznego.
Cashew cheese – basil & lemon
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup cashews (approx. 170 g)
1/2 cup rejuvelac
grated zest of 1 lemon
grated zest of 1 lime
1/4 cup finely chopped basil
1 tsp salt
1/2 tsp pepper
+ Pistachios to decorate
PREPARATION
- Pour nuts with boiling water and leave for a few hours (at least 8).
- Then drain them & blend with rejuvelac and salt.
- Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
- Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process remaining ingredients until a smooth paste forms.
- Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Tie the excess ends at the top around a spoon and suspend the cheeseball in a high container so that it doesn’t touch the bottom of the bowl.
- Remove from the fridge and roll in a crushed pistachios, until completely covered.
- Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers. Bon Appetit.
Fantastyczny , do zakochania