Ser – bazylia & cytryna

Po kilku spektakularnych porażkach z dojrzewaniem sera z orzechów, zrobiłam sobie przerwę. Teraz wiem gdzie tkwił błąd – staram się dokładnie pilnować całego procesu, no i są efekty.

Proste sery z nerkowców jest w stanie zrobić każdy kto „wyhoduje” sobie najpierw rejuvelac, czyli naturalny probiotyk (dzięki któremu ser z nerkowców staje się kwaśny już po kilku godzinach, a im dłużej dojrzewa tym bardziej nabiera smaku). Można go zastąpić oczywiście sklepowymi probiotykami, albo sokiem z ogórków kiszonych, ale nigdy z tych środków nie korzystałam więc znam to tylko z teorii. Niestety sok z cytryny czy kwasek cytrynowy plus nerkowce to nie to samo, smak sera z rejuvelac jest o wiele bardziej podobny do tego jaki pamiętam z okresu bycia wegetarianką.

Przy produkcji tego typu sera jedynym problemem może okazać się czas oczekiwania (prawie 5 dni jeśli musisz zrobić rejuvelac, ale już niecałe 2 jeśli masz jego zapas w lodówce). Tak naprawdę cały proces zachodzi sam, ty poświęcasz łącznie kilkanaście minut swojej pracy, reszta dzieje się gdy śpisz w ciepłym zakątku twojej kuchni.

Pozostałe sery z nerkowców, które do tej pory ukazały się na blogu:
kremowy z migdałami i ananasem
ziołowo czosnkowy
feta do lazanii
ser do zapiekanki warzywnej


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 minut + 24 h + 4 h
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

1 szklanka nerkowców (ok. 170 g)
1/2 szklanki rejuvelac
1 łyżeczka soli
skóra otarta z 1 cytryny
skóra otarta z 1 limonki
1/4 szklanki drobno posiekanej bazylii
1/2-1 łyżeczka pieprzu

+ pistacje do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin (minimum 8).
  2. Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac’iem i solą.
  3. Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
  4. Następnego dnia ser umieść w blenderze, dodaj do niego drobno posiekany czosnek i bazylię oraz skórkę otartą z wyparzonej, dokładnie umytej cytryny i limonki, zblenduj.
  5. Ser umieść w sicie wyłożonym gazą złożoną na pół (2 warstwy). Aby konsystencja sera stała się bardziej zwarta powieś gazę z serem w środku tak aby nie dotykała dna pojemnika – nadmiar płynu swobodnie odcieknie. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco stężał i nabrał smaku.
  6. Gotowy ser wyjmij z lodówki, uformuj z niego wałek i obtocz w drobno pokruszonych pistacjach.
  7. Podawaj na śniadanie ze świeżym pieczywem lub jako przystawkę na słonych krakersach. Smacznego.


Cashew cheese – basil & lemon

ser z nerkowców - eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 24 h + 4 h
Serves: 2

INGREDIENTS

1 cup cashews (approx. 170 g)
1/2 cup rejuvelac
grated zest of 1 lemon
grated zest of 1 lime
1/4 cup finely chopped basil
1 tsp salt
1/2 tsp pepper

+ Pistachios to decorate

PREPARATION

  1. Pour nuts with boiling water and leave for a few hours (at least 8).
  2. Then drain them & blend with rejuvelac and salt.
  3. Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
  4. Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process remaining ingredients until a smooth paste forms.
  5. Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Tie the excess ends at the top around a spoon and suspend the cheeseball in a high container so that it doesn’t touch the bottom of the bowl.
  6. Remove from the fridge and roll in a crushed pistachios, until completely covered.
  7. Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers. Bon Appetit.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *