Ser pesto z lawendą
Kolejny ziołowy eksperyment za mną i znowu lawenda, chodź tym razem w roli drugoplanowej. Dziś wariacja na temat „sera” z nerkowców o smaku świeżego bazyliowego pesto, obtoczonego w suszonych kwiatach lawendy. Mistrz!
Dlaczego do obtoczenia sera użyłam akurat lawendy… boooooo pięknie pachnie, ciekawie smakuje, uspokaja, relaksuje i wspomaga trawienie. Jedno z moich ulubionych ziół o szerokim zastosowaniu, nie tylko kulinarnym ;)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
pesto:
1 krzak bazylii
4 łyżki płatków drożdżowych
6 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu białego
1/2 łyżeczki soli
ser:
1 szklanka nerkowców
1/2 szklanki rejuvelac
1/3 szklanki rafinowanego oleju kokosowego*
*WAŻNE aby olej był rafinowany, bez smaku i zapachu kokosa ;)
+ suszone kwiaty lawendy do dekoracji (łatwo dostać w sklepach zielarskich)
TIP: Oczywiście jeśli nie przepadasz za lawendą możesz użyć innych ziół lub totalnie pominąć obtaczanie sera.
PRZYGOTOWANIE
pesto:
- Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zblenduj. Gotowe pesto umieść w lodówce, poczekaj z nim aż będziesz mieć gotowy ser.
ser:
- Orzechy zalej ciepłą wodą i pozostaw na kilka godzin (minimum 8).
- Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac’iem.
- Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
- Następnego dnia ser umieść w blenderze, dodaj do niego roztopiony olej kokosowy i pesto, zblenduj na gładką masę.
- Ser umieść w małej misce wyłożonej gazą złożoną na pół (2 warstwy). Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco stężał i nabrał smaku.
- Gotowy ser wyjmij z lodówki i jeśli masz ochotę obtocz w suszonej lawendzie lub innych ziołach.
TIP: Jeśli chcesz żeby twój ser był bardziej do smarowania niż krojenia i nieco bardziej fit, nie dodawaj oleju kokosowego ;)
Pesto cashew cheese with lavender
RECIPE
INGREDIENTS
pesto:
1 bush of basil
4 tbsps of yeast flakes
6 tbsp of olive oil
2 tbsp lemon juice
1 clove of garlic
1/4 tsp of white pepper
1/2 tsp of salt
cheese:
1 cup of cashew
1/2 cup of rejuvelac
1/3 cup refined coconut oil *
*IMPORTANT to use refined coconut oil, without the taste and smell of coconut.
+ dried lavender buds (available in herbal stores)
TIP: Ofcourse you can use other herbs.
PREPARATION
pesto:
- Put all ingredients in a blender container and blend. Store pesto in a fridge until the cheese is ready.
cheese:
- Pour nuts with hot water and leave for a few hours (at least 8).
- Then drain them & blend with rejuvelac.
- Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
- Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process with coconut oil and pesto until a smooth paste forms.
- Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Put cheese into the cheesecloth in a round container and place it in a fridge to set.
- Remove from the fridge and decorate with dried lavender buds before serving.
- Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers. Bon Appetit.
TIP: If you want your cheese to be more spreadable than slicing and a bit more fit, do not add coconut oil at all ;)
BRAK KOMENTARZY