Ser pesto z lawendą

Kolejny ziołowy eksperyment za mną i znowu lawenda, chodź tym razem w roli drugoplanowej. Dziś wariacja na temat „sera” z nerkowców o smaku świeżego bazyliowego pesto, obtoczonego w suszonych kwiatach lawendy. Mistrz!

Dlaczego do obtoczenia sera użyłam akurat lawendy… boooooo pięknie pachnie, ciekawie smakuje, uspokaja, relaksuje i wspomaga trawienie. Jedno z moich ulubionych ziół o szerokim zastosowaniu, nie tylko kulinarnym ;)

ser pesto z lawendą – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min. + 24 h
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

pesto:
1 krzak bazylii
4 łyżki płatków drożdżowych
6 łyżek oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu białego
1/2 łyżeczki soli

ser:
1 szklanka nerkowców
1/2 szklanki rejuvelac
1/3 szklanki rafinowanego oleju kokosowego*

*WAŻNE aby olej był rafinowany, bez smaku i zapachu kokosa ;)

+ suszone kwiaty lawendy do dekoracji (łatwo dostać w sklepach zielarskich)

TIP: Oczywiście jeśli nie przepadasz za lawendą możesz użyć innych ziół lub totalnie pominąć obtaczanie sera.

PRZYGOTOWANIE

pesto:

  1. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zblenduj. Gotowe pesto umieść w lodówce, poczekaj z nim aż będziesz mieć gotowy ser.

ser:

  1. Orzechy zalej ciepłą wodą i pozostaw na kilka godzin (minimum 8).
  2. Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac’iem.
  3. Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
  4. Następnego dnia ser umieść w blenderze, dodaj do niego roztopiony olej kokosowy i pesto, zblenduj na gładką masę.
  5. Ser umieść w małej misce wyłożonej gazą złożoną na pół (2 warstwy). Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco stężał i nabrał smaku.
  6. Gotowy ser wyjmij z lodówki i jeśli masz ochotę obtocz w suszonej lawendzie lub innych ziołach.

TIP: Jeśli chcesz żeby twój ser był bardziej do smarowania niż krojenia i nieco bardziej fit, nie dodawaj oleju kokosowego ;)


Pesto cashew cheese with lavender

ser pesto z lawendą – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 20 min. + 24 h
Serves: 2-4

INGREDIENTS

pesto:
1 bush of basil
4 tbsps of yeast flakes
6 tbsp of olive oil
2 tbsp lemon juice
1 clove of garlic
1/4 tsp of white pepper
1/2 tsp of salt

cheese:
1 cup of cashew
1/2 cup of rejuvelac
1/3 cup refined coconut oil *

*IMPORTANT to use refined coconut oil, without the taste and smell of coconut.

+ dried lavender buds (available in herbal stores)

TIP: Ofcourse you can use other herbs.

PREPARATION

pesto:

  1. Put all ingredients in a blender container and blend. Store pesto in a fridge until the cheese is ready.

cheese:

  1. Pour nuts with hot water and leave for a few hours (at least 8).
  2. Then drain them & blend with rejuvelac.
  3. Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
  4. Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process with coconut oil and pesto until a smooth paste forms.
  5. Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Put cheese into the cheesecloth in a round container and place it in a fridge to set.
  6. Remove from the fridge and decorate with dried lavender buds before serving.
  7. Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers. Bon Appetit.

TIP: If you want your cheese to be more spreadable than slicing and a bit more fit, do not add coconut oil at all ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.