Ser – pieczony czosnek & pietruszka
Cześć w nowym roku, pełnym śniegu, niewyspanym, głodnym z rana… rzucam na pożarcie dojrzewający ser z nerkowców. Smacznego.
A jak nie pasuje ci dziś czosnek i pietruszka to może:
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka nerkowców (ok. 170 g)
1/2 szklanki rejuvelac
1 łyżeczka soli (mniej więcej)
1 główka czosnku
1/4 szklanki drobno posiekanej pietruszki
1/2-1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka rafinowanego oleju kokosowego
+ suszona pietruszka
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin (minimum 8).
- Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac’iem i solą.
- Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
- Piekarnik nastaw na 200 stopni. Pozbaw czosnek większości otoczki (ale tak aby pozostał w formie główki). Odetnij 1/4 główki z góry. Nalej odrobinę oliwy do środka, zawiń w srebrną folię i piecz ok. 45 minut.
- Następnego dnia ser umieść w blenderze, dodaj do niego upieczony czosnek (obrany) i drobno posiekaną pietruszkę, zblenduj.
- Ser umieść w sicie wyłożonym gazą złożoną na pół (2 warstwy). Aby konsystencja sera stała się bardziej zwarta powieś gazę z serem w środku tak aby nie dotykała dna pojemnika – nadmiar płynu swobodnie odcieknie. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco stężał i nabrał smaku.
- Gotowy ser wyjmij z lodówki, uformuj z niego wałek i obtocz w suszonej pietruszce.
- Podawaj na śniadanie ze świeżym pieczywem lub jako przystawkę na słonych krakersach. Smacznego.
Cashew cheese – roasted garlic & parsley
RECIPE
INGREDIENTS
1 cup cashews (approx. 170 g)
1/2 cup rejuvelac
1 tsp salt (more or less)
1 head of garlic
1/4 cup finely chopped parsley
1 / 2-1 tsp pepper
1 tbsp nutritional yeast
1 tbsp rafined coconut oil
+ Dried parsley to decorate
PREPARATION
- Pour nuts with boiling water and leave for a few hours (at least 8).
- Then drain them & blend with rejuvelac and salt.
- Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
- Heat the oven to 200 celsius degree. Peel away all the loose, papery, outer layers around the head of garlic. Trim about 1/4 inch off the top of the head of garlic to expose the tops of the garlic cloves. Drizzle with olive oil. Wrap in aluminium foil and roast in the oven for 40 minutes.
- Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process with remaining ingredients until a smooth paste forms.
- Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Tie the excess ends at the top around a spoon and suspend the cheeseball in a high container so that it doesn’t touch the bottom of the bowl.
- Remove from the fridge and roll in a dried parsley, until completely covered.
- Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers. Bon Appetit.
BRAK KOMENTARZY