Ser z czarnuszką (z nerkowców)

Ten wpis powstał w pośpiechu… ponieważ moja siostra jadła go przy okazji swojej ostatniej wizyty i strasznie ciśnie o przepis, dziś będzie kolejny ser z nerkowców – tym razem z czarnuszką. W temacie wegańskich serów zdecydowanie wolę te domowe, z nerkowców lub innych orzechów – bo cenię ich smak i walory odżywcze. Sery ze sklepu, bazujące głównie na tłuszczach, skrobiach i emulgatorach – jadam tylko na pizzy. Sama produkcja sera przy użyciu probiotyku, z początku może cię nieco przerażać, ale wbrew pozorom jest do ogarnięcia. Jeśli moja siostra da radę, to i ty :P

Oczywiście w tej chwili można nabyć sery bazujące na orzechach w wybranych sklepach na terenie W-wy i innych miast, testowałam już te od Serotoniny oraz Wege Sióstr

Najpierw wyprodukuj sobie probiotyk > rejuvelac.
Potem wybierz sobie przepis… ten poniżej, albo inny z archiwum EMP:

  1. Ricotta z tofu i nerkowców
  2. Miękki ser z pieczonym czosnkiem i pietruszką
  3. Ser cytrynowo-bazyliowy
  4. Ser ze świeżymi ziołami
  5. Kremowy ananasowy z migdałami

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 24 h
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

1 szklanka nerkowców
1/4 szklanki rejuvelac
1/3 szklanki rafinowanego oleju kokosowego*
1 łyżka płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu białego
1 łyżka czarnuszki

+ czarnuszka do dekoracji

*WAŻNE aby olej był rafinowany, bez smaku i zapachu kokosa ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy zalej wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin (minimum 8).
  2. Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac’iem i solą.
  3. Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
  4. Następnego dnia ser umieść w blenderze, dodaj do niego roztopiony olej kokosowy, płatki drożdżowe, sól i pieprz, zblenduj na gładką masę.
  5. Teraz dodaj czarnuszkę i wymieszaj łyżką.
  6. Ser umieść w małej misce wyłożonej gazą złożoną na pół (2 warstwy). Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco stężał i nabrał smaku.
  7. Gotowy ser wyjmij z lodówki i jeśli masz ochotę udekoruj odrobiną czarnuszki przed podaniem.


Nigella cashew cheese

Ser z czarnuszką (z nerkowców) - eatmeplease.pl

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 24 h
Serves: 2

INGREDIENTS

1 cup of cashew
1/4 cup of rejuvelac
1/3 cup coconut oil
1 tbsp of yeast flakes
1/2 tsp of salt
1/4 tsp of white pepper
1 tbsp nigella sativa seeds

+ nigella sativa seeds for decoration

PREPARATION

  1. Pour nuts with boiling water and leave for a few hours (at least 8).
  2. Then drain them & blend with rejuvelac and salt.
  3. Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
  4. Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process with remaining ingredients until a smooth paste forms. Add nigella sativa seeds and stir with a spoon.
  5. Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Put cheese into the cheesecloth in a round container and place it in a fridge to set.
  6. Remove from the fridge and decorate with nigella sativa seeds before serving.
  7. Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers. Bon Appetit.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *