Ser z wędzoną śliwką i tymiankiem

Sery z orzechów skutecznie zastępują smaki za którymi tęskniłam tuż po przejściu na weganizm. Od kiedy robienie ich stało się normą w moim domu, eksperymentuję, udoskonalam, wracam do sprawdzonych przepisów i ponownie utwierdzam się w tym, że rejuvelac to przełom w mojej kuchni. Era dobrobytu, różnorodności smaków i aromatów, ilości opcji, wersji, konsystencji i możliwości interpretacji.

Tak naprawdę do rozpoczęcia procesów fermentacji orzechów można użyć soku z ogórków kiszonych czy kapusty i w tym roku mam w planach tego typu eksperymenty. Dotychczas wybierałam nerkowce z uwagi na ich neutralny smak i gładką konsystencję, ale planuję poszerzyć spektrum wykorzystywanych składników. Kuchnia to moje laboratorium, zapraszam cię na doświadczenie z wędzoną śliwką i tymiankiem.

A tu lista innych przepisów na wegańskie sery:

  1. Ricotta z tofu i nerkowców
  2. Miękki ser z pieczonym czosnkiem i pietruszką
  3. Ser cytrynowo-bazyliowy
  4. Ser ze świeżymi ziołami
  5. Kremowy ananasowy z migdałami
  6. Wegańskie almogrote
  7. Ser z czarnuszką
  8. Czosnkowo ziołowy ser z tofu
  9. Ser / dip z wędzoną papryką
  10. Ser pesto z lawendą
  11. Dymny ser cheddar

Ser z wędzoną śliwką i tymiankiem – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 24 h
Ilość porcji: 4-8

SKŁADNIKI

2 szklanki nerkowców
1/2 szklanki rejuvelac
1/2 szklanki rafinowanego oleju kokosowego
2/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu białego
5-6 wędzonych śliwek
kilka gałązek świeżego tymianku

TIP: Z tej ilości składników wychodzi naprawdę pokaźna porcja sera, możesz zrobić połowę. Ważne by olej był rafinowany żeby nie dawał kokosowego posmaku, chyba że go lubisz ;)

PRZYGOTOWANIE

  1. Orzechy zalej ciepłą wodą i pozostaw na kilka godzin (minimum 8).
  2. Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac’iem i solą.
  3. Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
  4. Następnego dnia ser umieść w blenderze, dodaj do niego roztopiony olej kokosowy, pieprz i zblenduj na gładką masę.
  5. Teraz dodaj pokrojone na mniejsze kawałki śliwki (bez pestek) i wymieszaj łyżką.
  6. Ser umieść w małej misce wyłożonej gazą złożoną na pół (2 warstwy). Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco stężał i nabrał smaku.
  7. Gotowy ser wyjmij z lodówki i obtocz w świeżym (bądź suchym) tymianku. Przechowuj w lodówce pod przykryciem (do kilku dni).


Smoked plum & thyme cashew cheese

Ser z wędzoną śliwką i tymiankiem – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 15 min. + 24 h
Serves: 4-8

INGREDIENTS

2 cups of cashews
1/2 cup of rejuvelac
1/2 cup of refined coconut oil
2/3 tsp of salt
1/2 tsp of white pepper
5-6 smoked plums
a few sprigs of fresh thyme

TIP: This amount of ingredients makes a really large portion of cheese, you can make a half. It is important that the coconut oil is refined so it doesn’t give a coconut aftertaste, unless you like it;)

PREPARATION

  1. Pour nuts with hot water and leave for a few hours (at least 8).
  2. Then drain them & blend with rejuvelac and salt.
  3. Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
  4. Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process with pepper and coconut oil until a smooth paste forms. Add small pieces of smoked plums and stir with a spoon.
  5. Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Put cheese into the cheesecloth in a round container and place it in a fridge to set.
  6. Remove from the fridge and roll in fresh thyme before serving.
  7. Store under cover in fridge.
  8. Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers. Bon Appetit.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.