Ser z wędzoną śliwką i tymiankiem
Sery z orzechów skutecznie zastępują smaki za którymi tęskniłam tuż po przejściu na weganizm. Od kiedy robienie ich stało się normą w moim domu, eksperymentuję, udoskonalam, wracam do sprawdzonych przepisów i ponownie utwierdzam się w tym, że rejuvelac to przełom w mojej kuchni. Era dobrobytu, różnorodności smaków i aromatów, ilości opcji, wersji, konsystencji i możliwości interpretacji.
Tak naprawdę do rozpoczęcia procesów fermentacji orzechów można użyć soku z ogórków kiszonych czy kapusty i w tym roku mam w planach tego typu eksperymenty. Dotychczas wybierałam nerkowce z uwagi na ich neutralny smak i gładką konsystencję, ale planuję poszerzyć spektrum wykorzystywanych składników. Kuchnia to moje laboratorium, zapraszam cię na doświadczenie z wędzoną śliwką i tymiankiem.
A tu lista innych przepisów na wegańskie sery:
- Ricotta z tofu i nerkowców
- Miękki ser z pieczonym czosnkiem i pietruszką
- Ser cytrynowo-bazyliowy
- Ser ze świeżymi ziołami
- Kremowy ananasowy z migdałami
- Wegańskie almogrote
- Ser z czarnuszką
- Czosnkowo ziołowy ser z tofu
- Ser / dip z wędzoną papryką
- Ser pesto z lawendą
- Dymny ser cheddar
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 szklanki nerkowców
1/2 szklanki rejuvelac
1/2 szklanki rafinowanego oleju kokosowego
2/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu białego
5-6 wędzonych śliwek
kilka gałązek świeżego tymianku
TIP: Z tej ilości składników wychodzi naprawdę pokaźna porcja sera, możesz zrobić połowę. Ważne by olej był rafinowany żeby nie dawał kokosowego posmaku, chyba że go lubisz ;)
PRZYGOTOWANIE
- Orzechy zalej ciepłą wodą i pozostaw na kilka godzin (minimum 8).
- Następnie je odsącz, zblenduj dokładnie z rejuvelac’iem i solą.
- Gotową masę umieść w wyparzonym szklanym pojemniku, przykryj i pozostaw w pokojowej temperaturze na ok. 24 h (czas dojrzewania – już po kilku h ser powinien smakować kwaśno).
- Następnego dnia ser umieść w blenderze, dodaj do niego roztopiony olej kokosowy, pieprz i zblenduj na gładką masę.
- Teraz dodaj pokrojone na mniejsze kawałki śliwki (bez pestek) i wymieszaj łyżką.
- Ser umieść w małej misce wyłożonej gazą złożoną na pół (2 warstwy). Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby nieco stężał i nabrał smaku.
- Gotowy ser wyjmij z lodówki i obtocz w świeżym (bądź suchym) tymianku. Przechowuj w lodówce pod przykryciem (do kilku dni).
Smoked plum & thyme cashew cheese
RECIPE
INGREDIENTS
2 cups of cashews
1/2 cup of rejuvelac
1/2 cup of refined coconut oil
2/3 tsp of salt
1/2 tsp of white pepper
5-6 smoked plums
a few sprigs of fresh thyme
TIP: This amount of ingredients makes a really large portion of cheese, you can make a half. It is important that the coconut oil is refined so it doesn’t give a coconut aftertaste, unless you like it;)
PREPARATION
- Pour nuts with hot water and leave for a few hours (at least 8).
- Then drain them & blend with rejuvelac and salt.
- Spoon the mixture into the sterile glass container and set in a warm place for 24 hours.
- Place mixture back in a food processor or high-speed blender and process with pepper and coconut oil until a smooth paste forms. Add small pieces of smoked plums and stir with a spoon.
- Line a strainer with 2 layers of cheesecloth or use a nut bag. Cheesecloth should be big enough to cover the entire cheese and have some excess at the top. Put cheese into the cheesecloth in a round container and place it in a fridge to set.
- Remove from the fridge and roll in fresh thyme before serving.
- Store under cover in fridge.
- Serve for breakfast with fresh bread or as an appetizer on salty crackers. Bon Appetit.
BRAK KOMENTARZY