Sernik a la pascha z mango lassie
Środa to idealny dzień na planowanie weekendu, a jeśli chcesz żeby był słodszy niż zwykle, zrób sobie sernik na zimno inspirowany świąteczną paschą. Przepis jest prosty, nie wymaga pieczenia, potrzebujesz jedynie dobrego blendera. Spód z migdałów i kakao, nadzienie z nerkowców i wierzch z owoców. Bez soi, bez glutenu, słodzony ksylitolem.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów ziemnych
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka ksylitolu
szczypta soli
masa:
3 szklanki orzechów nerkowca
150 g margaryny (np. Alsan)
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis na DIY)
2 łyżki soku z cytryny
7 łyżek mleka kokosowego (tego tłustego co się zbiera pod wieczkiem)
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki gorącej wody
wierzch:
1 duże dojrzałe mango
1/4 szklanki mleka kokosowego
1,5-2 łyżeczki agaru
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
spód:
- Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera.
- Zblenduj, aż wszystko dobrze się połączy.
- Gotowym spodem wyłóż dno tortownicy i umieść w lodówce.
masa:
- Orzechy namocz przez kilka godzin (min. 4).
- Nerkowce odsącz, umieść w pojemniku blendera wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj dokładnie na gładką masę.
- Tortownicę wyjmij z lodówki, umieść w niej sernikową masę, wygładź z wierzchu i schowaj z powrotem do lodówki.
wierzch:
- Mango obierz ze skóry, oddziel od pestki i umieść w pojemniku blendera miąższ (możesz sobie zostawić kilka kawałków do udekorowania).
- Dodaj mleko, odrobinę soli i agar, zblenduj na gładki mus.
- Umieść go w garnku i doprowadź do wrzenia.
- Gotuj kilka minut, następnie pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Wyjmij sernik z lodówki i udekoruj musem z mango wierzch (na koniec poukładaj kawałki mango).
Wow! Jaki on jest piękny… podziwiamy!
dzięki ;)
Witam, czy można zastąpić agar zwykłą żelatyną? Ile dodać?
Ta bank można ustąpić, ale ile dodać to niestety nie wiem, nigdy nie używałam żelatyny.