Sernik a la pascha z mango lassie

Środa to idealny dzień na planowanie weekendu, a jeśli chcesz żeby był słodszy niż zwykle, zrób sobie sernik na zimno inspirowany świąteczną paschą. Przepis jest prosty, nie wymaga pieczenia, potrzebujesz jedynie dobrego blendera. Spód z migdałów i kakao, nadzienie z nerkowców i wierzch z owoców. Bez soi, bez glutenu, słodzony ksylitolem.

Sernik a la pascha z mango lassie – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: tortowniaca 20 cm

SKŁADNIKI

spód:
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów ziemnych
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka ksylitolu
szczypta soli

masa:
3 szklanki orzechów nerkowca
150 g margaryny (np. Alsan)
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis na DIY)
2 łyżki soku z cytryny
7 łyżek mleka kokosowego (tego tłustego co się zbiera pod wieczkiem)
3 łyżki ksylitolu
3 łyżki gorącej wody

wierzch:
1 duże dojrzałe mango
1/4 szklanki mleka kokosowego
1,5-2 łyżeczki agaru
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera.
  2. Zblenduj, aż wszystko dobrze się połączy.
  3. Gotowym spodem wyłóż dno tortownicy i umieść w lodówce.

masa:

  1. Orzechy namocz przez kilka godzin (min. 4).
  2. Nerkowce odsącz, umieść w pojemniku blendera wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj dokładnie na gładką masę.
  3. Tortownicę wyjmij z lodówki, umieść w niej sernikową masę, wygładź z wierzchu i schowaj z powrotem do lodówki.

wierzch:

  1. Mango obierz ze skóry, oddziel od pestki i umieść w pojemniku blendera miąższ (możesz sobie zostawić kilka kawałków do udekorowania).
  2. Dodaj mleko, odrobinę soli i agar, zblenduj na gładki mus.
  3. Umieść go w garnku i doprowadź do wrzenia.
  4. Gotuj kilka minut, następnie pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
  5. Wyjmij sernik z lodówki i udekoruj musem z mango wierzch (na koniec poukładaj kawałki mango).


Pascha cashew cheesecake with mango lassie

Sernik a la pascha z mango lassie – eatmeplease.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.