Sernik jaglany z lukrem pomarańczowym
Wegański sernik robię z tofu albo orzechów nerkowca, ale jest też trzeci sposób, którego do tej pory nie było na blogu… dlatego dzisiaj przepis na jaglany, super prosty i bardzo sernikowy w smaku.
Polukrowany jest pyszny, ale dla leniwych polecam go na szybko posypać cukrem pudrem i udekorować cząstkami pomarańczy ;)
Serniki które były dotychczas na blogu: z nerkowców malinowo-miętowy, awokado & limonka; z tofu karmelowy, czekoladowy, peanut butter, cappucino; z mleka kokosowego piña colada.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
sernik:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
4 szklanki mleka waniliowego sojowego
4-6 łyżeczki syropu klonowego (lub ksylitolu)
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2-1 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 łyżka ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki agaru (opcjonalnie)
+ 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
++ 1/2 szklanki migdałów
lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a potem wypłucz na sicie pod strumieniem zimnej wody.
- W rondelku umieść kaszę, mleko, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli.
- Gotuj aż będzie zupełnie miękka. Pod koniec gotowania dodaj agar i budyń.
- Kwasek cytrynowy rozpuść w łyżce ciepłej wody i dodaj do kaszy, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do gotowej masy dodaj drobno pokrojone migdały oraz skórkę pomarańczową, wymieszaj łyżką i wylej na wysmarowaną olejem kokosowym blachę.
- Ciasto wstaw do lodówki.
- Po wyjęciu polukruj* lub posyp cukrem pudrem i udekoruj kawałkami pomarańczy.
TIP: *Składniki na lukier wymieszaj w misce, pokryj gładką warstwą całą powierzchnię ciasta.
Dosłownie zachwycam si tym ciastem, odkąd je ujrzałam! Uwielbiam jagielniki, a jeszcze bardziej z takie z cytrusową nutą :)
THX, no i zrób, jest pyszne :D
:)
A w którym momencie budyń? Bo chyba się zagubił w przepisie
ojj, już poprawiłam ;)