Sernik jaglany z lukrem pomarańczowym

Wegański sernik robię z tofu albo orzechów nerkowca, ale jest też trzeci sposób, którego do tej pory nie było na blogu… dlatego dzisiaj przepis na jaglany, super prosty i bardzo sernikowy w smaku.

Polukrowany jest pyszny, ale dla leniwych polecam go na szybko posypać cukrem pudrem i udekorować cząstkami pomarańczy ;)

Serniki które były dotychczas na blogu: z nerkowców malinowo-miętowy, awokado & limonka; z tofu karmelowy, czekoladowy, peanut butter, cappucino; z mleka kokosowego piña colada.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 45 min.
Ilość porcji: tortownica 20 cm

SKŁADNIKI

sernik:
1,5 szklanki kaszy jaglanej
4 szklanki mleka waniliowego sojowego
4-6 łyżeczki syropu klonowego (lub ksylitolu)
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2-1 łyżeczki kwasku cytrynowego
1 łyżka ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki agaru (opcjonalnie)

+ 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
++ 1/2 szklanki migdałów

lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, a potem wypłucz na sicie pod strumieniem zimnej wody.
  2. W rondelku umieść kaszę, mleko, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli.
  3. Gotuj aż będzie zupełnie miękka. Pod koniec gotowania dodaj agar i budyń.
  4. Kwasek cytrynowy rozpuść w łyżce ciepłej wody i dodaj do kaszy, wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Do gotowej masy dodaj drobno pokrojone migdały oraz skórkę pomarańczową, wymieszaj łyżką i wylej na wysmarowaną olejem kokosowym blachę.
  6. Ciasto wstaw do lodówki.
  7. Po wyjęciu polukruj* lub posyp cukrem pudrem i udekoruj kawałkami pomarańczy.

TIP: *Składniki na lukier wymieszaj w misce, pokryj gładką warstwą całą powierzchnię ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.