Sernik jagodowo czekoladowy z nerkowców

Walka z uzależnieniem od cukru trwa. Postanowiłam spożywać go tylko w postaci naturalnej (owoce, warzywa etc.), ewentualnie wspomaganej ksylitolem lub w ostateczności syropem klonowym. Pole walki to zimowa, pozbawiona słońca codzienność, która wręcz krzyczy do mnie abym nakarmiła ją czymś pysznym… i słodkim. No to niech ma, ciasto RAW, bez cukru, bez glutenu z owocami prosto z lasu na czekoladowym chrupiącym spodzie z migdałów.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: tortownica 22 cm

SKŁADNIKI

spód:
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki nerkowców
8-10 daktyli
1-2 łyżki kakao
2 łyżki mleka ryżowego*
1 łyżka oleju kokosowego
1/4 łyżeczki soli

*lub innego roślinnego

masa:
2 szklanki nerkowców
80 ml roztopionego oleju kokosowego
300-400 g mrożonych jagód
1-2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder**

** Jeśli wyjdzie za mało słodkie. Możesz zastąpić go syropem klonowym

dekoracja:
borówki
ziarno kakaowca
kawałki gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Daktyle namocz chwilę w ciepłej wodzie.
  2. Odsącz i umieść wraz z pozostałymi składnikami w blenderze, zmiel dokładnie aż składniki się połączą.
  3. Gotową masą wyłóż tortownicę, wyrównując powierzchnię łyżką.
  4. Wstaw do lodówki.

masa:

  1. Nerkowce namocz min. 4 h.
  2. Odsącz na sicie i umieść w wysokim naczyniu wraz z pozostałymi składnikami.
  3. Wymieszaj dokładnie przy pomocy blendera.
  4. Spód ciasta wyjmij z lodówki i rozprowadź na nim gotową masę jagodową.
  5. Udekoruj owocami (wtykając je do połowy wysokości w ciasto) i wstaw do lodówki aby zgęstniało.
  6. Przed podaniem udekoruj pokruszonym ziarnem kakaowca lub drobno posiekaną gorzką czekoladą.


Blueberry chocolate cashew cheesecake

RECIPE

Preparation time: 30 min.
Serves: 22 cm cake tin

INGREDIENTS

crust:
1 cup almonds
1/2 cup cashews
8-10 dates
1-2 tbsp cocoa powder
2 tbsp rice milk *
1 tbsp of coconut oil
1/4 tsp salt

* Or other plant based

cheesecake:
2 cups cashews
80 ml of melted coconut oil
300-400 g of frozen berries
1-2 tbsp lemon juice
1-2 tbsp xylitol powder **

** If you need it to be sweeter. You can replace xylitol with maple syrup.

decoration:
blueberries
cocoa beans
dark chocolate

PREPARATION

crust:

  1. Soak dates in warm water (approx. 15 min.).
  2. Drain and place in a blender with the remaining ingredients. Grind the ingredients until combined.
  3. Pour it to a cake tin and smooth the surface with a spoon.
  4. Set in fridge to firm up.

cheesecake:

  1. Soak cashews for min. 4 h.
  2. Drain and place in a high vessel, together with the remaining ingredients.
  3. Using a blender mix until very smooth.
  4. Spread the dough onto crust.
  5. Decorate with fruits (sticking it well) and put into frige to firm up.
  6. Garnish with crushed cocoa beans or finely chopped dark chocolate just before serving.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *