Skórka pomarańczowa kandyzowana
Zgodnie z zasadą, że nic się w moim domu nie marnuje, a jedzenia się nie wyrzuca… na śniadanie wjechał świeżo wyciskany sok pomarańczowy, więc skórki wylądowały na patelni. Kandyzowana skórka pomarańczowa to idealny dodatek do ciast i deserów. Przygotowanie jej jest proste, wymaga odrobiny czasu i skórki z kilku pomarańczy.
SKŁADNIKI:
3 pomarańcze
1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
1/2 szklanki wody lub soku z pomarańczy
czas przygotowania: 20-30 minut
ilość porcji: słoik ok. 500 ml
PRZEPIS:
- Pomarańcze umyj dokładnie zmywakiem.
- Wewnętrzną stronę skórki pozbaw białej części (trochę jest z tym roboty, ale przy pomocy małego noża idzie dosyć gładko).
- Następne pokrój ją w drobną kostkę, zalej 2 szklankami wody i gotuj ok. 5 minut. Odsącz skórki na sicie i ponownie umieść na patelni.
- Dodaj cukier lub sok z pomarańczy i wodę, gotuj kolejne 15 minut aż cukier się rozpuści, a skórki staną półprzeźroczyste.
- Gotowe skórki umieść w wyparzonym, suchym słoiku.
BRAK KOMENTARZY