09.04.2016

Skórka pomarańczowa kandyzowana

Zgodnie z zasadą, że nic się w moim domu nie marnuje, a jedzenia się nie wyrzuca… na śniadanie wjechał świeżo wyciskany sok pomarańczowy, więc skórki wylądowały na patelni. Kandyzowana skórka pomarańczowa to idealny dodatek do ciast i deserów. Przygotowanie jej jest proste, wymaga odrobiny czasu i skórki z kilku pomarańczy.

SKŁADNIKI:

3 pomarańcze
1/2 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
1/2 szklanki wody lub soku z pomarańczy

czas przygotowania: 20-30 minut
ilość porcji:
słoik ok. 500 ml

PRZEPIS:

  1. Pomarańcze umyj dokładnie zmywakiem.
  2. Wewnętrzną stronę skórki pozbaw białej części (trochę jest z tym roboty, ale przy pomocy małego noża idzie dosyć gładko).
  3. Następne pokrój ją w drobną kostkę, zalej 2 szklankami wody i gotuj ok. 5 minut. Odsącz skórki na sicie i ponownie umieść na patelni.
  4. Dodaj cukier lub sok z pomarańczy i wodę, gotuj kolejne 15 minut aż cukier się rozpuści, a skórki staną półprzeźroczyste.
  5. Gotowe skórki umieść w wyparzonym, suchym słoiku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.