24.08.2018

Śliwkowy sos BBQ / Do słoików

Dziko rosnące owoce to poza miastem częsty widok. Opuszczone gospodarstwa zarastają chaszczami, drzewa owocowe w ich ogródkach dziczeją, a gałęzie uginają się od urodzaju którego nikt nie zbiera… postanowiłam zrobić użytek z takich niechcianych, dzikich śliwek! Zamieniłam je w śliwkowy mus z cynamonem, klasyczne powidła oraz sos BBQ (na który przepis poniżej). Sos sprawdzi się do wszelkich grillowanych kiełbasek czy burgerów :)

Polecam wyprawę w świętokrzyskie, jeszcze miesiąc temu było zatrzęsienie rosnących na skraju lasu jeżyn, teraz przyszedł czas na śliwki, a niebawem dojrzeją wszelkie rodzaje zdziczałych jabłek!

plum bbq – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1,5 h
Ilość porcji: 1 słoik

SKŁADNIKI

1 kg śliwek* 1/2 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/8 szklanki octu jabłkowego 1/8 szklanki melasy szczypta soli *każdy rodzaj śliwek się nada (oczywiście smak będzie zależny od rodzaju śliwek – w przypadku bardzo słodkich można pominąć melasę) TIP: Jeśli chcesz aby twój sos był lekko pikantny dodaj papryczkę chilli.

PRZYGOTOWANIE

  1. Śliwki umyj i pozbaw pestek. Umieść w wysokim garnku i gotuj do momentu aż się zaczną rozpadać.
  2. Zblenduj cebulę, czosnek i papryczkę na gładką pastę.
  3. Pastę umieść na patelni z odrobiną oleju i podsmaż aż zrobi się szklista.
  4. Śliwki zblenduj na gładkie pure i dodaj na patelnię do pasty cebulowej wraz z pozostałymi składnikami.
  5. Duś na małym ogniu do momentu aż wszystkie smaki się połączą a sos odpowiednio zgęstnieje.
  6. Jeszcze ciepły przelej do wyparzonych słoików, zakręć i pozostaw do ostygnięcia pod przykryciem.
  7. Następnego dnia pasteryzuj min. 30 min w piekarniku nagrzanym do 130 stopni.
TIP: Oczywiście nie musisz tego sosu pasteryzować, jeśli planujesz go od razu używać (wtedy pomiń punkt 7 i po ostygnięciu przechowuj w lodówce).


Plum BBQ sauce for jars

plum bbq – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 1,5 h
Serves: 1 jar

INGREDIENTS

1 kg of plums* 1/2 red onion 3 garlic cloves 1/2 chilli pepper (optionally) 1 tsp of smoked pepper 1/2 a teaspoon of cinnamon 1/8 cup of apple cider vinegar 1/8 cup of molasses pinch of salt *any kind of plums (the taste will be different but still cool ;)

PREPARATION

  1. Wash plums and remove seeds. Place them in a tall pot and cook until they start to disintegrate.
  2. Blend onions, garlic and peppers in blender.
  3. Put the paste into the pan with a small amount of oil and fry until glazed.
  4. Blend plums to a smooth pure and add to the pan along with the remaining ingredients (cinnamon, vinegar, molasses etc.).
  5. Cook on a low heat until all the flavours are combined, and the sauce thickens a bit.
  6. Put the hot sauce into sterilized jars. Leave approx. 1 cm free space from the top edge of the jar, twist firmly, set them side by side, cover with a towel and leave to cool off.
  7. The next day you can pasteurize them in the oven at 130 degrees for minimum 30 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.