Smoothie bowl DIY
Zdarza ci się jadać smoothie na śniadanie? Zaczynasz dzień od owsianki? A może koktajlu owocowego lub proteinowego shake’a?
Jest pewien prosty sposób na połączenie tego wszystkiego w jedno i jest nim „smoothie bowl”. To po prostu miska wypełniona różnymi pożywnymi składnikami z dodatkiem np. owocowego koktajlu zamiast mleka. To taka modna wersja owsianki, bardzo fotogeniczna, wyglądająca na czasochłonną, a tak naprawdę banalna. Należy raz na zawsze obalić mit, że te wszystkie misternie przygotowywane, kolorowe wegańskie śniadania, powstają godzinami i jedyną ich wartością są aspekty wizualne. Tak nie jest!
Porządny „smoothie bowl” to zbilansowany i tani posiłek. Dodatkowo jego przygotowanie nie wymaga posiadania jakichś wymyślnych składników, ani drogiego sprzętu (zwykły blender wystarczy). Możesz je sobie dowolnie dobierać w zależności od tego na co masz ochotę i co masz pod ręką.
Zacznij od zgromadzenia składników…
Bazą może być twoje ulubione roślinne mleko (polecam bez dodatku cukru, po co już od rana się nim faszerować), zblendowane np. z owocami, przyprawami, masłem z orzechów (wszelkich), kakao, odżywką białkową, kawą, szpinakiem, spiruliną etc. Kolejnym składnikiem są płatki, mogą być zwykłe owsiane (górskie), mogą być bezglutenowe, mogą wszelkie inne (jaglane, jęczmienne, żytnie etc.) Następnym składnikiem są orzechy (nerkowce, włoskie, laskowe, migdały, ziemne), nasiona (sezam, siemię lniane, chia) i pestki (dyni, słonecznika), dorzucasz je po to, aby zadbać o odżywczy aspekt swojej miseczki. Na samym końcu możesz doładować swoje perfekcyjne śniadanie świeżymi owocami lub bakaliami. No i tak już totalnie opcjonalnie dodać wiórki kokosowe, pokruszone ziarno kakaowca czy gorzką czekoladę.
Przepis na smoothie bowl wygląda tak:
- Zblenduj mleko z dowolnym dodatkiem smakowym (otrzymasz smoothie).
- Do miseczek nasyp sporą garść wybranych płatków, umieść je tak aby wypełniły miskę w połowie, zostawiając miejsce na smoothie.
- Dolej do miski smoothie, tak aby nie zakryło płatków (oczywiście jeśli obchodzą cię walory estetyczne, jeśli nie nalej po prostu smoothie do miski z płatkami).
- W miejscu gdzie płatki łączą się z kolorowym smoothie poukładaj wybrane dodatki (orzechy, pestki, nasiona, owoce, bakalie etc.)
- Gotowe!
Ale na wszelki wypadek poniżej przepis na konkretny smoothie bowl, jeszcze na mrożonych truskawkach (lepsze to niż hiszpańskie truskawy, które jechały w chłodni wiele godzin).
PRZEPIS
SKŁADNIKI
2 szklanki sojowego mleka bez dodatku cukru*
200-300 g mrożonych truskawek
0,5 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki płatków żytnich
0,5 szklanki nerkowców
2 łyżki niełuskanego sezamu
2 świeże truskawki do dekoracji
TIP: Jeśli chcesz, żeby mleko było słodsze dodaj np. banana lub namoczone daktyle.
PRZYGOTOWANIE
- Zblenduj mleko z mrożonymi truskawkami (otrzymasz smoothie).
- Do miseczek nasyp płatki, umieść je tak aby wypełniły miskę w połowie, zostawiając miejsce na smoothie.
- Dolej do miski smoothie, tak aby nie zakryło płatków.
- W miejscu gdzie płatki łączą się z kolorowym smoothie poukładaj nerkowce, sezam i pokrojone w plastry truskawki. Na potrzeby zdjęcia do dekoracji użyłam białych kwiatów (robini akacjowej, której kwiaty są jadalne), zamiast świeżych truskawek ;)
- Gotowe!
Smoothie bowl DIY
RECIPE
INGREDIENTS
2 cups of unseated soy milk
200-300 g of frozen strawberries
0.5 cup of oat flakes
0.5 cup of rye flakes
0.5 cup of cashews
2 tbsp of sesame seeds
2 fresh strawberries for decoration
TIP: If you want the milk to be sweeter, add banana or soaked dates.
PREPARATION
- Blend milk with frozen strawberries (smoothie).
- Pour the flakes into the bowls, so that they fill the bowl halfway, leaving space for the smoothie.
- Add a smoothie to the bowl.
- On the edge of oatmeal and smoothie, place some cashews, sesame and sliced strawberries. I used white flowers instead of fresh strawberries just for this picture ;)
- Finished!
BRAK KOMENTARZY