Sojowy burger & mango salsa

Znudziły mi się te wszystkie burgery na mieście, poza tym za daleko mam… Z reguły nie jem fast foodów bo nie mam na nie zajawki, ale po tym jak wczoraj zrobiłam sojowe okazało się, że ich potencjał powinien zostać wykorzystany inaczej. W sumie to dość klasyczne kotlety z gotowanej soi z dodatkiem typowo indyjskich przypraw. Ale jak sobie wyobraziłam, że upiekę bułki, zrobię sos na bazie mango, połączę to wszystko z toną warzyw i owym zwykłym kotletem to zaczęłam się ślinić. No i smak mango…po prostu <3 ten owoc. On jest jak +30 w środku zimy i ocean za oknem.

Mango zawiera dużo witaminy C (która ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych), A i E (które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu), witaminy z grupy B (które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy), a także: magnez, potas (który pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi), miedź, flawonoidy, błonnik (który obniża poziom cholesterolu we krwi) oraz lupeol (związek ten zwalcza ludzkie i zwierzęce komórki rakowe, a ponadto ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne). Dodatkowo szukając tych benefitów w necie okazało się że mango jest niskokaloryczne, akurat na to bym nie wpadła – 60 kcal na 100 g oraz indeks glikemiczny 55 (a niski poziom glikemiczny oznacza że dany produkt nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie, uczucia głodu) – po prostu <3!


PRZEPIS

Czas przygotowania:
Ilość porcji:

SKŁADNIKI

burger:
2 ziemniaki
2 szklanki soi moczonej przez noc (minimum 10 h)
1 łyżka sproszkowanego siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki przyprawy garam masala
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1-2 cm świeżego imbiru
łyżka papryki słodkiej
łyżka kuminu
łyżeczka kurkumy
łyżeczka chilli
łyżeczka suszonej mięty
1/2 szklanki świeżej kolendry
1/2 szklanki + 3 łyżki ciepłej wody
niełuskany sezam do obtoczenia burgerów

mango salsa:
1 dojrzałe mango
1/2 czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki świeżej kolendry
1 papryczka jalapeño / lub szczypta suszonej
szczypta soli i pieprzu do smaku

bułki:
1,5 łyżki drożdży w proszku
1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
1 łyżka siemienia lnianego
3 łyżki ciepłej wody
2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
1 łyżeczka soli himalajskiej
3 szklanki pełnoziarnistej mąki
czarny sezam do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

burger:

  1. Ugotuj namoczoną soję (ok. 1-2 h), to samo zrób z ziemniakami.
  2. W jednej szklance zalej 3 łyżkami ciepłej wody 1 łyżkę sproszkowanego siemienia lnianego (mogą być całe ziarna), w drugiej szklance zalej płatki owsiane 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstaw mikstury na bok przydadzą się za chwilę.
  3. Ugotowaną soję i ziemniaki umieść w dużej misce, zblenduj do uzyskania satysfakcjonującej cię konsystencji (ja lubię jak jest gładka masa z odrobiną większych kawałków soji).
  4. Pokrój w kostkę cebulę i dorzuć do miski.
  5. Następnie do całości dodaj czosnek przeciśnięty przez prasę, starty na małych oczkach imbir oraz pozostałe przyprawy (garam masala, papryka, kumin, mięta, kukruma, chilli, świeża kolendra).
  6. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką i formuj burgery maczając je przed wrzuceniem na patelnię w sezamie (panierka).

mango salsa:

  1. Mango, paprykę, jalapeño (pozbądź się pestek), czerwoną cebulę oraz kolendrę pokrój na małe kawałki umieść w misce. Dodaj do tego czosnek wyciśnięty przez prasę, sól i pieprz do smaku. Gotowe.

bułki:

  1. W jednej misce połącz drożdże z ciepłą wodą i odstaw do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Siemię lniane zalej ciepłą wodą (zamiennik 1 jajka).
  3. W drugiej misce wymieszaj mleko, cukier, sól, olej kokosowy i dodaj do tego miksturę z siemienia lnianego.
  4. Dodaj do tego drożdże z wodą wymieszaj, a następnie dosyp mąkę i wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji ciasta.
  5. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na ok 1 h aby urosło (powinno podwoić swoje wymiary)
  6. Podziej ciasto na 8 równych części, uformuj z nich bułki, układając w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je na kolejne 30-40 minut w ciepłym miejscu.
  7. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstaw blachę z bułkami i piecz ok. 15-20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.