07.03.2018

Sok na wzmocnienie kurkuma, imbir & cytrusy

Koniec zimy to taki okropny czas, kiedy organizm na każdym kroku krzyczy że ma dość! Tydzień temu wróciłam z wakacji i od razu dopadł mnie wirus. Dlatego dziś przepis na sok, który wzmacnia odporność!

A w składzie:

Kurkuma – jest silnym antyoksydantem, działa przeciwzapalnie, grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwwirusowo.

Imbir – działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo, pobudza krążenie krwi, podnosi odporność i pobudza trawienie.

Cytrusy (limonka, cytryna, pomarańcza) – zawierają sporo witaminy C, antyoksydantów, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i karoten.

Sok najlepiej przygotować w wyciskarce wolnoobrotowej (np. takiej).

sok – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 10 min.
Ilość porcji: ok. 1 L

SKŁADNIKI

4 duże pomarańcze
2 limonki
1 cytryna
3 cm korzenia kurkumy
3 cm korzenia imbiru

PRZYGOTOWANIE

  1. Owoce myjemy dokładnie, obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze części.
  2. Umieszczamy w wyciskarce do soku, po kawałku, nie za szybko, aż wszystko zniknie otworze urządzenia ;)
  3. Sok gotowy.

TIP: w zależności od potrzeb możesz zmienić proporcje składników. Aby sok miał jeszcze większą leczniczą moc dodaj więcej imbiru i kurkumy!


Turmeric, imbir & citrus boost juice

sok – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 10 min.
Serves: approx. 1 L

INGREDIENTS

4 big oranges
2 limes
1 lemon
3 cm of fresh turmeric root
3 cm of fresh ginger root

PREPARATION

  1. Wash the fruits, peel off the skins and cut into smaller pieces.
  2. Put in your slow juicer, piece by piece, not too fast, until everything disappears ;)
  3. The juice is ready.

TIP: depending on your needs, you can change the proportions of ingredients. For the juice to have even greater healing power, add more ginger and turmeric!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *