Sorbet melonowo bananowy

Dzień był deszczowy, ktoś zabrał mi lato, niech ginie!!! Do tego jest jakaś 5 ta w nocy, a ja nadal tu jestem. Walka senność kontra bez, słońce vs niepełny jeszcze księżyc, cisza na dzielni i moje głośniki…jedna wielka przegrana!

Ale cofam się w czasie o kilka dni i jest już cieplej / lepiej. Robię sorbet bo owoce są teraz super słodkie, trzeba korzystać, bo niebawem będzie too fuckin’ late i będzie płacz :P

Bazą sorbetu są banany, dominuje melon z lekką nutą cytryny (dodanej dla przełamania jego mdłego smaku).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min. + 4 h
Ilość porcji: 2-3

SKŁADNIKI

sorbet:
2 banany
1/2 melona cantaloupe
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

dekoracja:
świeża mięta
ziarna kakaowca

WAŻNE: melona umyj dokładnie przed pokrojeniem i obraniem, ponieważ przebywa długą drogę jest przed transportem spryskiwany środkiem odkażającym (aby na jego powierzchni nie mnożyły się bakterie). Po otworzeniu owoc powinien być przechowywany w lodówce. Jeśli już się boisz albo melona po prostu nie lubisz, wymień go na inny owoc (np. maliny, jagody etc.).

PRZYGOTOWANIE

  1. Banany i melona obierz ze skóry, pokrój w kawałki i umieść w zamrażalniku.
  2. Po 4 h zblenduj zamrożone owoce z pozostałymi składnikami.
  3. Gotowe lody umieść w zamykanym pojemniku i z powrotem w zamrażalniku na kilka godzin.
  4. Przed podaniem wyjmij sorbet i pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.