Sos tysiąca wysp

Tysiąca wysp nie odwiedzę nigdy…na razie udało mi się może kilka :P

Prawdopodobnie recepturę sosu wymyśliła pewna pani mieszkająca w rejonie zwanym Tysiącem Wysp, znajdującym się pomiędzy Stanami, a Kanadą. Dlatego nazwa sosu nie jest przypadkowa.

Kojarzony z daniami typu fast food, zapamiętałam jako tłustą mieszankę majonezu z ketchupem dodawaną do hot dogów, z czasów kiedy jadałam jeszcze produkty odzwierzęce. 1000 wysp w wersji wegańskiej pasuje do warzywnych burgerów, kanapek i sałatek. Podam przy okazji przepis na majonez sojowy, który najlepiej sprawdza się w tym akurat przepisie.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: ok. 150 ml

SKŁADNIKI

sos 1000 wysp:
1/2 szklanki sojowego majonezu (lub ryżowego)*
2-3 łyżki łagodnego ketchupu (najlepiej domowego)
2 łyżki drobno pokrojonych ogórków konserwowych
2 łyżki drobno pokrojonych zielonych oliwek
1 plaster drobno pokrojonej czerwonej cebuli
1/8 ząbka czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
1 łyżeczka octu winnego
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki ostrego sosu (np. tabasco, sriracha) lub chilli w proszku

*sojowy majonez:
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (lub ryżowego)
2 łyżeczki soku z cytryny
1/4 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2/3 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
1/8 łyżeczki białego pieprzu

TIP: zacznij od zrobienia majonezu roślinnego :) Jeśli używasz gotowego, pomiń ten temat.

PRZYGOTOWANIE

sos 1000 wysp:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie blenderem. Gotowy sos umieść w zamykanym pojemniku, w lodówce. Wykorzystaj w ciągu 2-3 dni.

*sojowy majonez:

  1. Mleko, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszaj dokładnie blenderem.
  2. Dodaj czosnek, gumę ksananową i blenduj aż masa się lekko spieni.
  3. Przez otwór w pokrywce blendera dolewaj powoli olej, nie spiesz się, zobaczysz jak po kilku minutach cierpliwego dozowania, majonez zacznie gęstnieć.
  4. Spróbuj czy jest odpowiednio doprawiony, jeśli nie dodaj odrobinę więcej, pieprzu lub soku z cytryny, umieść w zamykanym pojemniku. Przechowuj w lodówce ok. 2-3 dni.

TIP: majonez sojowy najlepiej robić w blenderze kielichowym z otworem w pokrywce (przeważnie tego typu blendery mają w pokrywce zamontowaną wyjmowaną miarkę), umożliwia on właściwe dozowanie oleju podczas robienia majonezu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.