Sos do pizzy z wyciskarki / Do słoików
W tym roku zdecydowanie za późno wzięłam się za przetwory, przez co pomidory które kupiłam na passatę nie były idealne i musiałam wykombinować coś innego. Po raz kolejny wykorzystałam możliwości wyciskarki wolnoobrotowej! Zaoszczędziło mi to czas, kto robił passatę ten wie ile trwa i jak bardzo brudzi kuchnię, pozbawianie pomidorów skórek i pestek. A tak, dzięki automatyzacji pracy, po 5 minutach był gotowy gęsty, przecierowy sok. Zrobienie z niego sosu do pizzy i zapasteryzowanie w słoikach może oznaczać tylko jedno – więcej pizzy tej jesieni :)
Jakby ktoś szukał prezentu to do końca roku z kodem „eatmeplease” jest 5% zniżki w sklepie internetowym Hurom.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
4 kg pomidorów
1-2 papryczki chilli
6 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka ksylitolu
2 łyżeczki soli
zioła: tymianek, bazylia, oregano*
*świeże lub suszone
+ oliwa na wierzch do słoików
PRZYGOTOWANIE
- Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki.
- Włącz wyciskarkę, po kolei wrzucaj cząstki pomidorów.
- Gotowy sok umieść na kuchence i zagotuj. Dodaj pozostałe składniki i gotuj kolejne 1,5-2 h aż się zredukuje – zagęści, a smak nabierze głębi.
- Gorący sos przekładaj do wysterylizowanych słoików. Pozostaw ok. 1 cm wolnego miejsca od góry, wlewając odrobinę oliwy na wierzch (tak aby przykryła powierzchnię sosu), zakręcaj mocno, ustaw je obok siebie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
- Następnego dnia możesz dla pewności pasteryzować je w piekarniku o temperaturze 125 stopni przez ok. 30 minut.
Slow juicer pizza sauce / For jars
RECIPE
INGREDIENTS
4 kg of tomatoes
1-2 chilli peppers
6 cloves of garlic
4 tbsp of olive oil
1-2 tbsp of xylitol
1-2 tsp of salt
herbs: thyme, basil, oregano*
* fresh or dried
+ olive oil on top
PREPARATION
- Wash the tomatoes and cut into quarters.
- Turn on slow juicer, place tomato pieces into it.
- Place the tomato juice on the stove and boil. Add the remaining ingredients and cook another 1.5-2 h until it is reduced – thicken.
- Put the hot sauce into sterilized jars. Leave about 1 cm free space from the top, cover with a one tablespoon of olive oil, turn firmly, set them side by side, cover with a towel and leave to cool.
- The next day you can pasteurize them in the oven at 125 degrees for about 30 minutes.
BRAK KOMENTARZY