Sos do pizzy z wyciskarki / Do słoików

W tym roku zdecydowanie za późno wzięłam się za przetwory, przez co pomidory które kupiłam na passatę nie były idealne i musiałam wykombinować coś innego. Po raz kolejny wykorzystałam możliwości wyciskarki wolnoobrotowej! Zaoszczędziło mi to czas, kto robił passatę ten wie ile trwa i jak bardzo brudzi kuchnię, pozbawianie pomidorów skórek i pestek. A tak, dzięki automatyzacji pracy, po 5 minutach był gotowy gęsty, przecierowy sok. Zrobienie z niego sosu do pizzy i zapasteryzowanie w słoikach może oznaczać tylko jedno – więcej pizzy tej jesieni :)

sos do pizzy – eatmeplease.pl

Jakby ktoś szukał prezentu to do końca roku z kodem „eatmeplease” jest 5% zniżkisklepie internetowym Hurom.


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 2 h
Ilość porcji: 5-6 słoików 300 ml

SKŁADNIKI

4 kg pomidorów
1-2 papryczki chilli
6 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka ksylitolu
2 łyżeczki soli
zioła: tymianek, bazylia, oregano*

*świeże lub suszone

+ oliwa na wierzch do słoików

PRZYGOTOWANIE

  1. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki.
  2. Włącz wyciskarkę, po kolei wrzucaj cząstki pomidorów.
  3. Gotowy sok umieść na kuchence i zagotuj. Dodaj pozostałe składniki i gotuj kolejne 1,5-2 h aż się zredukuje – zagęści, a smak nabierze głębi.
  4. Gorący sos przekładaj do wysterylizowanych słoików. Pozostaw ok. 1 cm wolnego miejsca od góry, wlewając odrobinę oliwy na wierzch (tak aby przykryła powierzchnię sosu), zakręcaj mocno, ustaw je obok siebie, przykryj ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Następnego dnia możesz dla pewności pasteryzować je w piekarniku o temperaturze 125 stopni przez ok. 30 minut.


Slow juicer pizza sauce / For jars

sos do pizzy – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: approx. 2 h
Serves: 5-6 jars 300 ml

INGREDIENTS

4 kg of tomatoes
1-2 chilli peppers
6 cloves of garlic
4 tbsp of olive oil
1-2 tbsp of xylitol
1-2 tsp of salt
herbs: thyme, basil, oregano*

* fresh or dried

+ olive oil on top

PREPARATION

  1. Wash the tomatoes and cut into quarters.
  2. Turn on slow juicer, place tomato pieces into it.
  3. Place the tomato juice on the stove and boil. Add the remaining ingredients and cook another 1.5-2 h until it is reduced – thicken.
  4. Put the hot sauce into sterilized jars. Leave about 1 cm free space from the top, cover with a one tablespoon of olive oil, turn firmly, set them side by side, cover with a towel and leave to cool.
  5. The next day you can pasteurize them in the oven at 125 degrees for about 30 minutes.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.