Sos „serowy” z brokułami

Veganie tęsknią za serem jak ja, przez pół roku zimy, za wiosną! No dobra, w tym roku nie było aż tak źle. Oczywiście wszelkie substytuty żółtego czy też parmezanu w wersji vegan mam przetestowane (thx to Veganz)…no i powiedzmy że podobieństwo jest, ale czy tak naprawdę to ma sens? Mam z tym lekki problem, nie odczuwam też zbyt wielkiej potrzeby i tęsknoty, ale pewnie nadejdzie kryzys i wtedy wyjdę na hipokrytkę :P No dobra… pizza z vegańskim serem w Zeus czy Yoyo Foodworld (Berlin) jest Über Geil. Ale wracając do tematu, jeśli już złapiesz się na tej nieodpartej potrzebie zjedzenia czegoś „serowego”, udaj się na zakupy do pierwszego lepszego eko/bio/vegan sklepu i kup sobie płatki drożdżowe (o ile nie posiadasz ich na stanie).

Płatki z drożdży nieaktywnych, są naturalnym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B8), H i D oraz mikroelementów (m.in. chrom, kobalt, mangan, molibden, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen, cyna). W ich skład wchodzą także aminokwasy, nuklepoproteiny i enzymy. Drożdże przyspieszają procesy regeneracji, wzmacniają system odpornościowy, nerwowy i sercowo-naczyniowy, przywracają odpowiednią mikroflorę jelitową, korzystnie oddziałują na włosy, skórę i paznokcie. To one nadają „serowy” posmak potrawom i to ich właśnie użyjesz do przygotowania sosu „serowego” z brokułami. Najlepiej podawać go z penne, fusilli czy rigatoni.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

sos:
2 średnie czerwone cebule
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
8 łyżek płatków drożdżowych
1 szklanka bulionu warzywnego*
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli himalajskiej**
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki chili
2 łyżki mąki pełnoziarnistej***

pozostałe:
duży brokuł lub kalafior romanesco
makaron pełnoziarnisty (lub bezglutenowy)

PRZYGOTOWANIE

  1. W jednym garnku nastaw lekko osoloną wodę na makaron. W drugim nalej jej do połowy, dodaj szczyptę soli i jeśli posiadasz koszyk do gotowania na parze wstaw do niego brokuł i przykryj pokrywką (brokuł dzięki gotowaniu na parze zachowa kolor i pełnię smaku).
  2. W dużej patelni podsmaż na 2 łyżkach oliwy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak już będzie lekko szklista dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Następnie dodaj bulion, płatki drożdżowe oraz przyprawy (kurkuma, sól, pieprz, chili).
  4. W szklance wymieszaj dokładnie pozostałe 3 łyżki oliwy oraz 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (aby potrawa była bezglutenowa trzeba wymienić ten składnik na np. mąkę z cieciorki czy kukurydzianą oczywiście w tej wersji makaron również bezglutenowy). Przygotowaną miksturę dodaj do gotującego się sosu cały czas mieszając do momentu aż nieco zgęstnieje.
  5. Do dużego naczynia wrzuć makaron, podzielony na różyczki brokuł oraz sos, wymieszaj i podawaj póki gorące.

* wersja dla leniwych: 1 kostka bulionu warzywnego rozpuszczona w 1 szklance / wersja dla pozostałych: ugotuj w wielkim garnku 1 kg marchewki, 1 kg pietruszki, dużego pora, selera i 2 cebule, ulubione przyprawy (pieprz, sól, ziele angielskie etc.) potem wyjmij warzywa i odparuj nieco wywar – tak żeby została ci ta minimum 1 szklanka ;]

** może być zwykła sól kamienna nieoczyszczona lub morska (odnośnie tego która jest najmniejszym złem – zdania są podzielone)

*** wersja bezglutenowa sosu – wystarczy wymienić mąkę pełnoziarnista na jedną z bezglutenowych np. z cieciorki czy kukurydzianą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.