Spaghetti & pesto z bobu i bazylii

Jesienią lubię jeść makarony, organizm domaga się potraw cięższych i najlepiej na ciepło. Dlatego podczas tej typowo jesiennej, a jednak czerwcowej aury postanowiłam dokarmić was warzywem sezonowym jakim jest bób.

Bób pod postacią kremowego sosu do spaghetti będzie smakował nawet tym, którzy za nim nie przepadają. Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, wymień makaron pełnoziarnisty na cukiniowy. Tutaj jest opis jak go zrobić. Smacznego.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20 min.
Ilość porcji: 4

SKŁADNIKI

1/4 kg bobu
1 pęczek/krzaczek bazylii
4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
6 łyżek soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki migdałów
6 łyżek oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu białego

+ spaghetti

PRZYGOTOWANIE

  1. Spaghetti ugotuj al dente.
  2. Bób ugotuj aż będzie miękki, obierz ze skóry i umieść w pojemniku blendera.
  3. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj. W miarę potrzeby dodaj więcej wody lub oliwy, jeśli pesto wyjdzie zbyt gęste.
  4. Dodaj pesto do spaghetti i wymieszaj. Podawaj posypane wegańskim parmezanem i bazylią.


Broad beans basil pesto & spaghetti

Pesto z bobu i bazylii – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 20 min.
Serves: 4

INGREDIENTS

1/4 kg of broad beans
1 bunch of fresh basil
4 tbsp of active yeast flakes
6 tbsp of lemon juice
2 cloves of garlic
1/3 cup almonds
6 tbsp of oil
1 tsp of salt
1 tsp of white pepper

+ spaghetti

PREPARATION

  1. Cook spaghetti (al dente).
  2. Cook broad beans until soft, peel the skins and place in a blender container.
  3. Add the remaining ingredients and blend. Add more water or olive oil if it comes out too thick (If necessary).
  4. Combine pesto with spaghetti. Serve with vegan parmesan cheese and fresh basil.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *