Spaghetti z cukinią i cytryną
Jak co roku o tej porze dopadł mnie jakiś wirus. Pani doktor poza wygrzewaniem się w łóżku, zaleciła stosowanie wszelkich metod domowych dla wzmocnienia… złote mleko kukrumowe, imbir, goździki, cynamon no i oczywiście cytrynę.
Szprycuję się więc od kilku dni wszystkim co się da, wspominając podróż do cytrynowej krainy, Amalfi i okolic. Przypomina mi się przepis na pasta al limone, ale dodaję cukinię, bo akurat mam jej sporo w lodówce. Wychodzi całkiem smaczny makaron, orzeźwiający, wakacyjny, oby mnie uleczył :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
300 g młodej cukinii
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 niewoskowana eko cytryna
6 łyżek zmielonych nerkowców
6 łyżki roślinnego mleka
tymianek cytrynowy
pieprz
sól
+ bezglutenowe spaghetti lub inny makaron
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotuj al dente i odsącz na durszlaku.
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj szczyptę soli, wymieszaj i pozostaw na durszlaku. Warzywo puści sok, pozbędziesz się ewentualnej goryczy. Potem przepłucz wodą i odsącz.
- Cytrynę umyj, zetrzyj na małych oczkach tarki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie wraz z cukinią, skórką z cytryny i odrobiną cytrynowego soku.
- Dodaj mleko i zmielone nerkowce, przypraw sola i pieprzem.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
- Podawaj posypane zmielonymi nerkowcami lub wegańskim parmezanem oraz świeżym tymiankiem cytrynowym (lub bazylią).
BRAK KOMENTARZY