Spaghetti z cukinią i cytryną

Jak co roku o tej porze dopadł mnie jakiś wirus. Pani doktor poza wygrzewaniem się w łóżku, zaleciła stosowanie wszelkich metod domowych dla wzmocnienia… złote mleko kukrumowe, imbir, goździki, cynamon no i oczywiście cytrynę.

Szprycuję się więc od kilku dni wszystkim co się da, wspominając podróż do cytrynowej krainy, Amalfi i okolic. Przypomina mi się przepis na pasta al limone, ale dodaję cukinię, bo akurat mam jej sporo w lodówce. Wychodzi całkiem smaczny makaron, orzeźwiający, wakacyjny, oby mnie uleczył :)

Spaghetti z cukinią i cytryną – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

300 g młodej cukinii
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 niewoskowana eko cytryna
6 łyżek zmielonych nerkowców
6 łyżki roślinnego mleka
tymianek cytrynowy
pieprz
sól

+ bezglutenowe spaghetti lub inny makaron

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente i odsącz na durszlaku.
  2. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj szczyptę soli, wymieszaj i pozostaw na durszlaku. Warzywo puści sok, pozbędziesz się ewentualnej goryczy. Potem przepłucz wodą i odsącz.
  3. Cytrynę umyj, zetrzyj na małych oczkach tarki.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż na oliwie wraz z cukinią, skórką z cytryny i odrobiną cytrynowego soku.
  5. Dodaj mleko i zmielone nerkowce, przypraw sola i pieprzem.
  6. Do sosu dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
  7. Podawaj posypane zmielonymi nerkowcami lub wegańskim parmezanem oraz świeżym tymiankiem cytrynowym (lub bazylią).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.