Spaghetti z cukinii z pistacjowym pesto

Tęsknię za latem, dlatego zrobiłam coś bardzo zdrowego i bardzo pysznego. Przepis jest prosty, w 100% roślinny, bezglutenowy, RAW, do podania na zimno jako przystawka, lekkostrawna kolacja czy obiad. Spaghetti zrobiłam z cukinii, a pesto z pistacji oraz odrobiny świeżej mięty. Danie jest lekkie, świeże i można je wzbogacić dodatkowymi warzywami – np. pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami czy oliwkami.

Spaghetti z cukinii z pistacjowym pesto – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

100 g obranych pistacji (ok. 2/3 szklanki)
4-6 łyżek oliwy
4-6 łyżek wody
sok z 1/2 limonki
2 łyżki płatków drożdżowych
spora szczypta soli
pieprz

+ 2 cukinie
++ świeża mięta

TIP: Ilość wody i oliwy możesz dostosować do swoich preferencji, pesto powinno być w miarę kremowe, aby łatwo rozprowadzić się na makaronie. Do makaronu możesz dodać dowolne warzywa np. pomidorki koktajlowe, czarne oliwki etc. Ponieważ cukinia jest surowa, polecam po zmieszaniu „spaghetti” z pesto sprawdzić czy danie nie wymaga dodatkowej ilości przypraw :)

PRZYGOTOWANIE

  1. Pistacje, oliwę, sok z limonki, płatki drożdżowe, sól i pieprz zblenduj.
  2. Cukinie umyj i przy pomocy obieraczki (lub spiralizera) do julienne zrób sobie z niej makaron.
  3. Spaghetti z cukinii wymieszaj z pesto, dodaj listki świeżej mięty (oraz warzywa) i posyp parmezanem z orzechów. Dopraw nieco bardziej jeśli danie tego wymaga.
  4. Podawaj na zimno :)


Zucchini spaghetti with pistachio pesto

Spaghetti z cukinii z pistacjowym pesto – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 25 min.
Serves: 2

INGREDIENTS

100 g no shell pistachios (about 2/3 cup)
4-6 tbsp of olive oil
4-6 tbsp of water
1/2 lime juice
2 tbsp of yeast flakes
solid pinch of salt
pepper

+ 2 courgettes
++ fresh mint

TIP: You can change the amount of water and oil to your preferences, the pesto should be creamy to easily spread on the pasta. You can add any vegetables to the pasta, for example cherry tomatoes, black olives etc.

PREPARATION

  1. Blend pistachios, olive oil, lime juice, yeast flakes, salt and pepper.
  2. Use julienne peeler (or spiralizer) to make zucchini into spaghetti.
  3. Combine zucchini spaghetti with pesto, add fresh mint leaves (and vegetables) and sprinkle with parmesan nuts. Add some more spices if you need.
  4. Serve cold :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.