„Speculoos” Krem ciasteczkowy

Speculoos (lub Biscoff), bo tak się nazywają ciasteczka z których oryginalnie robi się ten krem, kiedyś kojarzone były ze świętem Sinterklaas obchodzonym w Belgii i Holandii na początku grudnia. Teraz wypieki tego typu można spotkać w sklepach (również polskich) przez cały rok, jak mieszkasz w Niemczech to idziesz do marketu i kupujesz gotowy krem, ale w Wwa musisz sobie radzić sama (sam)  – nie widziałam go w żadnym sklepie :( EDIT Widziałam, ale nie pamiętam gdzie ;)

Wracając do samych ciastek to są one – niezależnie od marki – bardzo korzenne w smaku, cienkie i chrupiące, mogą przybierać kształty figurek (np. te z lidla) lub tradycyjnych prostych serduszek czy dzwoneczków (np. annas pepparkakor, czy marki tesco). Jeśli gustujesz w korzennych przyprawach, uzależnisz się :P Kiedyś umieszczę przepis na same ciasteczka, ale zanim to nastąpi wykorzystaj te ze sklepu i zrób sobie krem. Na śniadanie, na chrupkiej grzance z pełnoziarnistego pieczywa, popijanej migdałowym mlekiem…hell yeah!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 5 min.
Ilość porcji: słoik 300 ml

SKŁADNIKI

200 g ciastek korzennych (np. Annas Pepparkakor – wegańskie, w składzie certyfikowany olej palmowy lub oryginalne Lotus Biscoff – te z których robiony jest krem)
3-4 łyżki mleka sojowego (lub kokosowego)
3-4 łyżki oleju (np. kokosowy, rzepakowy)

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i dokładnie wymieszaj.
  2. W przypadku jeśli masa będzie zbyt sucha lub za mało kremowa w konsystencji dodaj więcej mleka lub oleju, to powinno pomóc.
  3. Gotowy krem umieść w zakręcanym słoiczku, przechowuj w lodówce do kilku dni (najlepiej maksymalnie tyle co zalecenia z opakowania mleka którego użyjesz do produkcji kremu).


Cookie butter – DIY speculoos

RECIPE

Preparation time: 5 min.
Serves: 300 ml jar

INGREDIENTS

200 grams of biscuits (eg. Annas Pepparkakor – vegan, composed of certified palm oil or original Lotus Biscoff – those which made the cream or any other ginger cookies)
3-4 tbsp of soy or coconut milk
3-4 tbsp of coconut or rapeseed oil

PREPARATION

  1. Place all the ingredients in a blender container and combine.
  2. In case if butter is too dry or too little creamy in consistency – add more milk or oil, that would help.
  3. Place butter in a jar and store in fridge for about a few days.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.