Spring rolls z papają & 2 dipy

Spring rolls pochodzą z Azji i zwiastują nadejście wiosny. Pierwotnie było to danie składające się z cienkiego naleśnika z dodatkiem warzyw lub owoców, podawane na słodko lub bardziej wytrawnie, głęboko smażone, jedzone podczas obchodów chińskiego nowego roku / święta wiosny. Spring rollsy nie smażone, były zazwyczaj spożywane nieco później, bliżej chińskiego święta zmarłych (początek kwietnia). Między smutkiem, refleksją nad upływającym czasem i radością z budzącej się do życia przyrody, wspólne spożywanie posiłków stało się rytuałem, a tradycyjne danie tych dni swego rodzaju symbolem.

Sajgonki znamy jako typową przystawkę z tanich azjatyckich barów, albo te bardziej fit z kolorowych magazynów kulinarnych w wersji RAW i gluten-free… jest wiele opcji do wyboru. Moje są pełne świeżych warzyw, owoców i pistacji, a dwa różne dipy są dopełnieniem ich delikatnego smaku.


PRZEPIS

Czas przygotowania: 20-35 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

spring rolls:
papaja
liście szpinaku „baby”
kolendra
makaron sojowy
groszek zielony w strączkach
pokruszone orzechy pistacjowe
zielony ogórek
papier ryżowy (duże arkusze)
tofu

opcjonalnie:
+ czerwona cebula
++ awokado
+++ czerwona papryka
++++ papryczki chilli
+++++ grzyby enoki / shiitake / pieczarki / boczniaki

TIP: tak naprawdę to do spring rollsów możesz włożyć jakie tylko chcesz warzywa, owoce, grzyby czy orzechy. Moje zestawienie składników to tylko przykład, dlatego nie podaję ilości, poczuj się wolny i zrób jak lubisz.

dip słodko-ostry:
1/4 szklanki mirin
1/4 szklanki octu ryżowego
1 łyżka syropu klonowego
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 papryczki chilli

dip orzechowy:
3-4 łyżki masła orzechowego
1-2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
4-6 łyżek wody

TIP: jeśli jesteś raczej leniwą jednostką, możesz skorzystać z gotowych sosów (sojowy, śliwkowy, teriyaki etc.)

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron sojowy ugotuj w lekko osolonej wodzie, warzywa umyj, orzechy posiekaj.
  2. Składniki na spring rolls’y pokrój w słupki, oczywiście tylko te które tego wymagają ;)
  3. Przygotuj sobie duży, płaski pojemnik z ciepłą wodą do namaczania arkuszy papieru ryżowego.
  4. Wszystkie składniki swoich spring rolls, poukładaj tak, aby mieć łatwy dostęp do każdego z nich.
  5. Następnie arkusz papieru ryżowego zanurz na kilka sekund w wodzie, wyjmij i potrzymaj nad naczyniem, aby spłynął ewentualny jej nadmiar.
  6. Połóż go na płaskiej powierzchni, w 1/3 długości nakładaj wszystkie składniki zaczynając od pokruszonych pistacji, a na makaronie sojowym kończąc. Następnie zawijaj boki swojej sajgonki i zwijaj ją w rolkę, tak aby nadzienie nie wydobywało się ze środka. Czynność ta wymaga nieco wprawy, najlepiej obejrzeć jakiś film, żeby szybko załapać jak to robić :)
  7. Gotowe spring rolls układaj na talerzu, jeśli planujesz je spożywać za jakiś czas przykryj czymś aby nie wyschły.
  8. W między czasie zrób do nich dip lub dwa. Dip chilli – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotowe. Dip orzechowy – wszystkie składniki zblenduj, gotowe ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.