Spring rolls z papają i słodko-ostrym sosem
Spring rolls pochodzą z Azji i zwiastują nadejście wiosny. Pierwotnie było to danie składające się z cienkiego naleśnika z dodatkiem warzyw lub owoców, podawane na słodko lub bardziej wytrawnie, głęboko smażone, jedzone podczas obchodów chińskiego nowego roku / święta wiosny. Spring rollsy nie smażone, były zazwyczaj spożywane nieco później, bliżej chińskiego święta zmarłych (początek kwietnia). Między smutkiem, refleksją nad upływającym czasem i radością z budzącej się do życia przyrody, wspólne spożywanie posiłków stało się rytuałem, a tradycyjne danie tych dni swego rodzaju symbolem.
Sajgonki znamy jako typową przystawkę z tanich azjatyckich barów, albo te bardziej fit z kolorowych magazynów kulinarnych w wersji RAW i gluten-free… jest wiele opcji do wyboru. Moje są pełne świeżych warzyw, owoców i pistacji, a słodko-ostry dip jest dopełnieniem ich delikatnego smaku.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spring rolls:
papaja
liście szpinaku „baby”
kolendra
makaron sojowy
groszek zielony w strączkach
pokruszone orzechy pistacjowe
zielony ogórek
papier ryżowy (duże arkusze)
tofu
opcjonalnie:
+ czerwona cebula
++ awokado
+++ czerwona papryka
++++ papryczki chilli
+++++ grzyby enoki / shiitake / pieczarki / boczniaki
TIP: tak naprawdę to do spring rollsów możesz włożyć jakie tylko chcesz warzywa, owoce, grzyby czy orzechy. Moje zestawienie składników to tylko przykład, dlatego nie podaję ilości, poczuj się wolny i zrób jak lubisz.
dip słodko-ostry:
1/4 szklanki mirin
1/4 szklanki octu ryżowego
1 łyżka syropu klonowego
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek drobno posiekanego czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
1/2 papryczki chilli
TIP: jeśli jesteś raczej leniwą jednostką, możesz skorzystać z gotowych sosów (sojowy, śliwkowy, teriyaki etc.)
PRZYGOTOWANIE
- Makaron sojowy ugotuj w lekko osolonej wodzie, warzywa umyj, orzechy posiekaj.
- Składniki na spring rolls’y pokrój w słupki, oczywiście tylko te które tego wymagają ;)
- Przygotuj sobie duży, płaski pojemnik z ciepłą wodą do namaczania arkuszy papieru ryżowego.
- Wszystkie składniki swoich spring rolls, poukładaj tak, aby mieć łatwy dostęp do każdego z nich.
- Następnie arkusz papieru ryżowego zanurz na kilka sekund w wodzie, wyjmij i potrzymaj nad naczyniem, aby spłynął ewentualny jej nadmiar.
- Połóż go na płaskiej powierzchni, w 1/3 długości nakładaj wszystkie składniki zaczynając od pokruszonych pistacji, a na makaronie sojowym kończąc. Następnie zawijaj boki swojej sajgonki i zwijaj ją w rolkę, tak aby nadzienie nie wydobywało się ze środka. Czynność ta wymaga nieco wprawy, najlepiej obejrzeć jakiś film, żeby szybko załapać jak to robić :)
- Gotowe spring rolls układaj na talerzu, jeśli planujesz je spożywać za jakiś czas przykryj czymś aby nie wyschły.
- W między czasie zrób do nich dip lub dwa. Dip chilli – wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i gotowe. Dip orzechowy – wszystkie składniki zblenduj, gotowe ;)
BRAK KOMENTARZY