Springrollsy z sosem orzechowym
Wiosna powoli się rozkręca, więc wraca mi energia do działania. Po zimowym letargu i deficycie nowych przepisów, wracam! Czeka na mnie kilka rozgrzebanych postów o miejscach które odwiedziłam i dań którymi chciałabym się z Tobą podzielić. Jednym z nich jest ta zdrowa przekąska, spring rollsy z najlepszym na świecie sosem orzechowym. Wbrew pozorom są one bardzo sycące i mogą być zdrowym, wiosennym posiłkiem. Jeśli chodzi o wnętrze, to polecam eksperymentować z sezonowymi warzywami.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
Ilości warzyw i arkuszy papieru ryżowego nie podaję, bo wszystko zależy od tego ile sztuk springrollsów chcesz zrobić!!!
Papier ryżowy (okrągły)
czerwona kapusta
marchew
awokado
zielony ogórek
świeża kolendra
tofu naturalne
orzechy ziemne
sos orzechowy:
4 łyżki masła orzechowego
3-4 łyżki soku z cytryny*
2-3 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki oleju sezamowego
1-2 łyżki syropu klonowego**
1 ząbek czosnku
1 cm startego imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
*lub limonki lub pomarańczy
**lub innego słodkiego
PRZYGOTOWANIE
sos orzechowy:
- Imbir i czosnek zetrzyj na tarce i dodaj wraz z pozostałymi składnikami do pojemnika blendera. Zblenduj na gładko, jeśli sos jest za gęsty, dodaj odrobinę wody.
spring rollsy:
- Tofu pokrój w paski o średnicy ok. 1 cm. Posmak na odrobinie oleju aż będzie chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym.
- W międzyczasie pokrój warzywa (awokado, marchew, ogórek) w paski. Kapustę poszatkuj jak na surówkę. Orzechy ziemne pokrój drobno. Kolendrę potnij na mniejsze kawałki.
- Przygotuj sobie głęboki talerz z wodą, maczaj w nim po kolei po 1 tym arkuszu papieru ryżowego.
- Następnie przekładaj arkusz na deskę, umieszczaj na środku po kolei wszystkie dodatki (tofu, kolendrę, warzywa i pokruszone orzechy), zawijaj najpierw boki potem dół arkusza, naciągając go na wszystkie składniki, tak aby powstała zwarta rolka. Jeśli to twój pierwszy raz, polecam obejrzeć sobie jakiś tutorial na YouTube :)
BRAK KOMENTARZY