Szarlotka orzechowa z kruszonką

Koniec wakacji to coraz mniejsza dostępność ulubionych owoców i warzyw, ale to nie koniec świata. Jest październik – pora na jabłka, co prawda nie przepadam za większością z nich, ale za przetworami z ich udziałem owszem. Wysoka dawka rozpuszczalnego błonnika, witamin, niski indeks glikemiczny, do tego szeroka gama zastosowań kulinarnych i mamy owoc idealny. Antonówki, goldeny i renety spożywam na surowo lub dodaję do soków z wolnoobrotowej wyciskarki – mają sporą zawartość wody, dlatego są świetną bazą dla soków warzywnych.

Ale nie o sokach, a o jabłkowych słodkościach będzie ten wpis. Ponieważ to trochę skandal nie mieć na blogu przepisu na szarlotkę… postanowiłam nadrobić! Okazja była wyjątkowa, urodzinowa, a szarlotka bezglutenowa i bezcukrowa z kruszonką :) Smacznego!

Szarlotka orzechowa (tarta) – eatmeplease.pl

Zapisz


PRZEPIS

Czas przygotowania: ok. 1 h
Ilość porcji: 26-28 cm forma do tarty

SKŁADNIKI

spód:
2 szklanka orzechów włoskich
2 szklanka migdałów
3/4 szklanki daktyli
2-3 łyżki mleka roślinnego
5 łyżek siemienia lnianego
1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

warstwa jabłek:
4-6 jabłek dowolnego rodzaju*
1/2 szklanki ksylitolu
2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu
sok z 1/2 cytryny

*wybrałam te kwaśne i twarde ;)

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Piekarnik nastaw na temperaturę 160 stopni.
  2. Orzechy i migdały drobno zmiel w blenderze.
  3. Daktyle zalej ciepłą wodą i pozostaw na min. 15 minut.
  4. Następnie odcedź na sicie i umieść wraz z pozostałymi składnikami w blenderze.
  5. Zblenduj na możliwie jednorodną masę. Wyłóż nią dno formy do tarty (zostaw 1/3-1/4 ciasta na zrobienie kruszonki).

warstwa jabłek:

  1. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Wymieszaj je wraz z pozostałymi składnikami i rozmieść równomiernie na przygotowanym wcześniej spodzie. Wierzch udekoruj kruszonką.
  3. Wstaw do piekarnika na ok. 45 minut.

Opcjonalnie: przed podaniem posyp z wierzchu ksylitolem w pudrze (ja robię puder przy pomocy młynka do kawy).


Apple & nuts crumble pie

Szarlotka orzechowa (tarta) – eatmeplease.pl

Zapisz

RECIPE

Preparation time: approx. 1 h
Serves: 26-28 cm tart pan

INGREDIENTS

crust:
2 cups walnuts
2 cups almonds
3/4 cup of dates
2-3 tbsp of plantbased milk
5 tbsp of linseed
1-2 tsp of vanilla extract
1/2 tsp cinnamon
pinch of salt

layer of apples:
4-6 apples any kind*
1/2 cup xylitol
2 tsp cinnamon powder
1/2 tsp powdered cardamom
juice made out of 1/2 lemon

* I prefer sour and hard ;)

PREPARATION

crust:

  1. Preheat oven to 160 degrees celsius.
  2. Grind almonds and walnuts into a meal.
  3. Soak dates in a hot water for about 15 minutes.
  4. Place all ingredients in the blender container and blend.
  5. Add drained dates and blend whole the crust mixture again.
  6. Press the dough into an tart pan (leave 1/3 – 1/4 of it to make crumble).

layer of apples:

  1. Grate apples.
  2. Mix them together with the other ingredients and spread all over the bottom. Decorate the top with crumble (1/3 – 1/4 of crust).
  3. Put in the oven for about 45 minutes.

Optionally: sprinkle the top with xylitol powder just before serving (I make xylitol powder – using a coffee grinder).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • magda

    Czym, jeśli to możliwe, zastąpić daktyle? Będę bardzo wdzięczna za jakiś pomysł.

    • eat me please

      Np. 3-5 łyżek syropu klonowego lub innego słodkiego (z agawy, daktyli etc.), może być też ksylitol czy cukier trzcinowy w podobnej ilości. Tak naprawdę to ważne żeby finalnie konsystencja była dość zwarta (jak na tartę czy na kruszonkę), więc jeśli wyjdzie za gęste można dodać nieco więcej mleka, jak za mało gęste to więcej zmielonych orzechów.

  • Kasia

    A ile wychodzi zmielonych orzechów na szklanki? Mam w domu takie już gotowe! Dzięki wielkie :)