Szparagi & młode ziemniaki w czosnku

Już wróciłam, powoli zabieram się do opisania kolejnej podróży, ale zanim to nastąpi… kilka zaległych wiosennych przepisów.

Szybko biegnij po młode ziemniaki, im mniejsze tym lepsze, słodsze, nie trzeba ich obierać. Dokup szparagi i koperek, oliwę pewnie masz… działaj. Ten przepis jest banalnie prosty, można go nazwać sałatką, można też potraktować jako potrawę, wystarczy dorzucić jakieś kotlety i obiad do lunchbox’a masz gotowy.

Szparagi & mlode ziemniaki – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 2-4

SKŁADNIKI

1 pęczek szparagów 0,5 kg młodych ziemniaków 1/2 szklanki świeżego koperku 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu TIP: Poza szparagami pasują także inne warzywa np. brokuł, zielony groszek, fasolka szparagowa etc.

PRZYGOTOWANIE

  1. Szparagi obierz (pozostawiając nie obrane główki), odetnij zdrewniałe końce (2-4 cm od dołu) i ugotuj w lekko osolonej wodzie (można też dodać szczyptę cukru). Wystarczy jakieś 5 minut.
  2. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w całości (jeśli kupiłeś te naprawdę małe) w lekko osolonej wodzie.
  3. Koperek posiekaj drobno.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę, umieść w słoiku, dodaj oliwę, sól i pieprz. Zakręć słoik i wymieszaj potrząsając nim energicznie.
  5. Ugotowane szparagi i ziemniaki pozostaw do ostygnięcia.
  6. Szparagi pokrój na kawałki i umieść wraz z ziemniakami i koperkiem w misce, polej sosem i wymieszaj. Sałatka gotowa.


Young potatoes & asparagus garlic salad

Szparagi & mlode ziemniaki – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 30 min.
Serves: 2-4

INGREDIENTS

1 bunch of asparagus 1/2 kg of young potatoes 1/2 cup of fresh dill 2 cloves of garlic 4 tbsp of oil 1/2 tsp of salt 1/4 tsp of pepper

PREPARATION

  1. Peel the asparagus (leaving the head not peeled), cut off the woody ends (2-4 cm from the bottom) and cook in salted water (you can also add a pinch of sugar). Just about 5 minutes.
  2. Wash the potatoes and cook them completely (if you bought the really small ones) in lightly salted water.
  3. Chop the dill.
  4. Chop the garlic, place in a jar, add oil, salt and pepper. Spin the jar and shake to combine.
  5. Leave asparagus and potatoes to cool.
  6. Cut asparagus into pieces and place together with potatoes and dill in a bowl, pour the sauce and mix it well. Salad is ready.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.