Szparagi z sosem cytrynowym
Rozmawiałam ostatnio z pewną dziewczynką, którą znam od ponad 20 lat na temat szparagów. Powiedziała, że zawsze lubiła je jeść z sosem holenderskim i teraz ze względów zdrowotnych niestety już nie może. Ponieważ sama totalnie nie pamiętam tego smaku, nie tęsknię za nim, ale postanowiłam zakupić szparagi póki jest ich wszędzie pełno i znaleźć rozwiązanie tego „problemu pierwszego świata”.
Bazując na kilku internetowych inspiracjach i własnym spaczonym guście – chwilowej obsesji dodawania do wszystkiego cytrynowego soku i skórki – zrobiłam sos do tych zielonych piękności. Przepis uznaję za wersję testową, ale chyba wartą uwagi, dlatego umieszczam.
Szparagi (zielone) – w 100 g ugotowanych w osolonej wodzie szparagów, aż 92 g to woda, 2,4 g to białko, 4 g węglowodany, 2 g błonnik, 1,3 g cukry i tylko 22 kcal. Szparagi zawierają: kwas foliowy, witaminy A, C i E oraz beta-karoten, pierwiastki tj. wapń, fosfor, potas, organiczny związek chemiczny o nazwie glutation oraz błonnik i inulinę. Są znanym afrodyzjakiem :)
PRZEPIS
SKŁADNIKI
zielone szparagi (jeden pęczek)
sos:
180 g tofu
5 łyżek soku z cytryny (jak wolisz mniej intensywny smak użyj mniej)
1 łyżka płatków drożdżowych
2 łyżki wegańskiej margaryny
1-2 łyżeczki musztardy
4 łyżki sojowej śmietany
8 łyżek sojowego mleka
1/2 łyżki mąki kukurydzianej
czarna sól i biały pieprz do smaku
1/4 łyżeczki kurkumy (nadaje kolor)
skórka limonki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
- Szparagi umyj, osusz, a następnie odetnij im końce (po kilka centymetrów od dołu). Ugotuj pionowo w wysokim garnku w lekko osolonej wodzie (czas gotowania jest różny stąd radzę po 10-15 min spróbować czy są odpowiednio miękkie).
- Stop margarynę i umieść ją wraz z pozostałymi składnikami w blenderze. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta dodaj odrobinę wody.
- Przenieś sos do garnka i podgrzewaj kilka minut, ciągle mieszając (nie dopuść do zagotowania).
- Ugotowane szparagi odcedź. Podawaj polane sosem i posypane skórką otartą z limonki.
BRAK KOMENTARZY