Szybkie penne pomidorowe na winie
Nie wiem jak mogłam dotychczas tego nie wrzucić na bloga, ale naprawiam błąd. Dziś będzie 20 minutowe pomidorowe penne. W przyszłości postaram się publikować więcej prostych przepisów, takich sprawdzonych patentów na lunchbox do pracy, takich które produkowane w ilości hurtowej oszczędzają twój czas i zdrowie. Chronią cię przed jedzeniem zupek instant i zamawianiem wątpliwej jakości cateringu.
Jednym z patentów na śniadanie do pracy, był przepis na owsiankę. Z obiadem jest nieco trudniej, ale kiedy nie ma opcji na codzienne gotowanie, trzeba sobie jakoś radzić. Makaron i sos, warzywne curry i ryż, czy sojowy gulasz i kasza, nawet po 2 dniach w lodówce będą lepsze niż przysłowiowe „ziemniaki z surówką”.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 łyżka oliwy
1 opakowanie pomidorów (ok. 500 g)*
0,5 cebuli cukrowej
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
2-3 łyżki mleka kokosowego (części tłustej)
szczypta chilli
pieprz
sól
+ makaron pełnoziarnisty penne
++ świeża bazylia
+++ garść migdałów
*w zimie używam pomidorów importowanych z Włoch, np. mini pelati, ale w lecie można zaszaleć z lokalnymi odmianami i użyć malinowe czy papryczkowe.
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotuj al dente.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmaż na złoto drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj pomidory pokrojone na połówki.
- Smaż jakieś 5-7 minut.
- Umieść w pojemniku z blenderem i zblenduj dokładnie.
- Sos umieść z powrotem na patelni, dodaj wino i wymieszaj. Poczekaj aż alkohol odparuje.
- Dodaj mleko kokosowe (tłustą część), przyprawy i wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron, posyp drobno zmielonymi migdałami i świeżą bazylią.
- Gotowe.
Quick & easy tomato penne on wine
RECIPE
INGREDIENTS
1 tbsp of olive oil
1 pack of tomatoes *
1/2 sugar onion
3 cloves of garlic
1/3 cup of dry white wine
2-3 tbsp of coconut milk (fat part)
pinch of chilli
pepper
salt
+ whole grain pasta
++ fresh basil
+++ handful of almonds
* in the winter time I use imported tomatoes (from Italy), for example mini pelati, but in the summer better choose some great, local varieties.
PREPARATION
- Cook pasta (al dente).
- On a hot pan with a bit of oil, fry the finely chopped onions until gold.
- Add crushed garlic.
- Add tomatoes chopped into halves.
- Fry about 5 minutes.
- Place in a blender container and blend until smooth.
- Place the sauce back in the pan, add the wine and mix. Wait for the alcohol to evaporate.
- Add coconut milk (fat part), spieces and combine. Add the cooked pasta, sprinkle with finely ground almonds and fresh basil.
- Dinner is ready ;)
BRAK KOMENTARZY