Szybkie penne pomidorowe na winie

Nie wiem jak mogłam dotychczas tego nie wrzucić na bloga, ale naprawiam błąd. Dziś będzie 20 minutowe pomidorowe penne. W przyszłości postaram się publikować więcej prostych przepisów, takich sprawdzonych patentów na lunchbox do pracy, takich które produkowane w ilości hurtowej oszczędzają twój czas i zdrowie. Chronią cię przed jedzeniem zupek instant i zamawianiem wątpliwej jakości cateringu.

Jednym z patentów na śniadanie do pracy, był przepis na owsiankę. Z obiadem jest nieco trudniej, ale kiedy nie ma opcji na codzienne gotowanie, trzeba sobie jakoś radzić. Makaron i sos, warzywne curry i ryż, czy sojowy gulasz i kasza, nawet po 2 dniach w lodówce będą lepsze niż przysłowiowe „ziemniaki z surówką”.

Szybkie penne pomidorowe na winie – eatmeplease.pl


PRZEPIS

Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 2

SKŁADNIKI

1 łyżka oliwy
1 opakowanie pomidorów (ok. 500 g)*
0,5 cebuli cukrowej
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
2-3 łyżki mleka kokosowego (części tłustej)
szczypta chilli
pieprz
sól

+ makaron pełnoziarnisty penne
++ świeża bazylia
+++ garść migdałów

*w zimie używam pomidorów importowanych z Włoch, np. mini pelati, ale w lecie można zaszaleć z lokalnymi odmianami i użyć malinowe czy papryczkowe.

PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotuj al dente.
  2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmaż na złoto drobno posiekaną cebulę.
  3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Dodaj pomidory pokrojone na połówki.
  5. Smaż jakieś 5-7 minut.
  6. Umieść w pojemniku z blenderem i zblenduj dokładnie.
  7. Sos umieść z powrotem na patelni, dodaj wino i wymieszaj. Poczekaj aż alkohol odparuje.
  8. Dodaj mleko kokosowe (tłustą część), przyprawy i wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron, posyp drobno zmielonymi migdałami i świeżą bazylią.
  9. Gotowe.


Quick & easy tomato penne on wine

Szybkie penne pomidorowe na winie – eatmeplease.pl

RECIPE

Preparation time: 15 min.
Serves: 2

INGREDIENTS

1 tbsp of olive oil
1 pack of tomatoes *
1/2 sugar onion
3 cloves of garlic
1/3 cup of dry white wine
2-3 tbsp of coconut milk (fat part)
pinch of chilli
pepper
salt

+ whole grain pasta
++ fresh basil
+++ handful of almonds

* in the winter time I use imported tomatoes (from Italy), for example mini pelati, but in the summer better choose some great, local varieties.

PREPARATION

  1. Cook pasta (al dente).
  2. On a hot pan with a bit of oil, fry the finely chopped onions until gold.
  3. Add crushed garlic.
  4. Add tomatoes chopped into halves.
  5. Fry about 5 minutes.
  6. Place in a blender container and blend until smooth.
  7. Place the sauce back in the pan, add the wine and mix. Wait for the alcohol to evaporate.
  8. Add coconut milk (fat part), spieces and combine. Add the cooked pasta, sprinkle with finely ground almonds and fresh basil.
  9. Dinner is ready ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.