Tarta czekoladowa z wiśniami i płatkami róż

We wtorek zrobiłam ciasto pełne sezonowych owoców dla chłopaków z zespołów i podobno im smakowało :) To był zdrowy deser i takie lubię robić najbardziej.

Tarta nie wymaga pieczenia, nie wymaga też specjalnych umiejętności kulinarnych. Poza blenderem, kuchenką i lodówką potrzebujesz wizyty na bazarze i pary czystych rąk. Spód to zmielone orzechy z odrobiną oleju kokosowego i kakao, słodzone daktylami. Wnętrze ciasta stanowią zblendowane owoce, usztywnione nieco agarem, słodzone ksylitolem. Na wierzchu z powrotem czekolada, tym razem gorzka bez cukrowa. A wszystko udekorowane sezonowymi owocami (u mnie maliny i czereśnie) oraz dla przełamania smaku – i dodatkowych walorów estetycznych – suszone płatki róż.

Jedzenie i muzyka <3 A fragment wtorkowego koncertu o tu!


PRZEPIS

Czas przygotowania: 1 h
Ilość porcji: 12 (26-28 cm forma do tarty)

SKŁADNIKI

spód:
2 szklanki migdałów
1 szklanka nerkowców
1,5 szklanki daktyli
4 łyżki kakao
2 łyżeczki ekstraktu z czekolady
4 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli

wiśniowa galaretka:
600 – 800 g wiśni mrożonych lub świeżych*
3-4 łyżki ksylitolu
1-2 łyżeczki agaru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*wiśnie mrożone są o tyle wygodne, że nie mają pestek, ale oczywiście w sezonie możesz użyć świeżych ;)

polewa czekoladowa:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
100 ml mleka roślinnego niesłodzonego
2 łyżki oleju kokosowego rafinowanego

PRZYGOTOWANIE

spód:

  1. Daktyle namocz w gorącej wodzie.
  2. Pozostałe składniki umieść w pojemniku blendera i zmiel drobno.
  3. Dodaj do nich odsączone daktyle i zblenduj ponownie.
  4. Powstanie grudkowata masa, wyłóż nią formę do tarty, z części uformuj ranty. Wstaw do lodówki.

wiśniowa galaretka:

  1. Wiśnie zblenduj na gładką masę. Umieść w garnku na kuchence, dodaj pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i zagotuj.
  2. Potrzymaj chwilę po zagotowaniu i odstaw na kilka minut.
  3. Spód wyjmij z lodówki, rozprowadź na nim galaretkę. Wstaw z powrotem do lodówki na kilka minut.

polewa czekoladowa:

  1. Wszystkie składniki umieść w kąpieli wodnej, wymieszaj i poczekaj aż się rozpuszczą i dokładnie połączą. Ilością mleka możesz regulować konsystencję, aby była dość lejąca i dała się łatwo rozprowadzić po powierzchni ciasta. Polewę pozostaw do ostygnięcia – tak aby nadal była płynna ale nie gorąca – a następnie rozprowadź po powierzchni ciasta. Udekoruj świeżymi owocami (wiśnie i maliny) oraz płatkami róż lub czym tam zechcesz ;)


Chocolate tart witch cherry jelly, chocolate icing, fruits and rose petals

RECIPE

Preparation time: 1 h
Serves: 12 (26-28 cm tart pan)

INGREDIENTS

crust:
2 cups of almonds
1 cup of cashew
1.5 cups of dates
4 tbsp cocoa
2 tsp of chocolate extract
4 tbsp of coconut oil
pinch of salt

cherry jelly:
600 – 800 g frozen or fresh cherries*
3-4 tbsp of xylitol
1-2 tsp of agar
1 tsp of vanilla extract

* Frozen cherries are so comfortable that they do not have pips, but of course in the season you can use fresh;)

chocolate icing:
2 bars of dark chocolate
50-100 ml unsweetened vegetable milk
2 tbsp refined coconut oil

PREPARATION

crust:

  1. Soaked dates in hot water.
  2. Place other ingredients in the blender container and blend.
  3. Add drained dates and blend whole the crust mixture again.
  4. Press the dough into an tart pan. Put in the fridge.

cherry jelly:

  1. Blend cherries into a smooth mass. Place in a pan on the stove, add the remaining ingredients, mix well and boil.
  2. Hold for a moment after boiling and leave to cool a bit.
  3. Now fill the crust with this jelly. Put back into the fridge for a few minutes.

chocolate icing:

  1. Place all ingredients in the water bath, stir and wait until they dissolve and mix well. You can adjust the amount of milk to make it easily to spread over the surface of the cherry jelly layer.
  2. Leave icing to cool – so that it is still liquid but not too hot – then spread over the surface of the cherry jelly layer. Decorate with fresh fruit (cherries and raspberries) and rose petals or whatever you like ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *