Tarta z rabarbarem (bezglutenowa)
Tak długo mnie tu nie było, że aż zgłodniałam. Sezon na wszystkie możliwe warzywa i owoce rozpoczęty dlatego do dzieła. Postanowiłam zmierzyć się z rośliną której nazwy nie potrafię wymówić, kto mnie zna ten wie o co chodzi :P Myślałam o smaku z czasów dzieciństwa, kisiel z rabarbaru mmmmm, ale chyba za długo myślałam bo wyszła mi z tego bezglutenowa tarta. Polecam tym którzy lubią zdrowe, mało słodkie ciasta, bo na pewno nie tym, co gustują w maślanych słodkich kremach.
PRZEPIS
SKŁADNIKI
spód:
1/2 szklanki zmielonych płatków bezglutenowych
2 szklanki mielonych migdałów i orzechów
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody
4 łyżki cukru ciemnego trzcinowego
szczypta soli
2-3 łyżki wegańskiej margaryny
2 łyżki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
2 łyżeczki cukru waniliowego
nadzienie:
1 kg rabarbaru
4 łyżki cukru ciemnego trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego
kruszonka:
2/3 szklanki zmielonych płatków bezglutenowych
1/2 szklanki popingu z amarantusa
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru ciemnego trzcinowego
2 łyżki wegańskiej margaryny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
Jeśli masz ochotę możesz zrobić tartę standardowo ze zwykłymi płatkami owsianymi (wtedy będzie to wersja z glutenem ;).
PRZYGOTOWANIE
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
nadzienie:
- Rabarbar umyj i pokrój na 1 cm plastry. Następnie umieść je w dużym garnku wraz z pozostałymi składnikami nadzienia. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż nieco zmięknie.
- Wyłącz i pozostaw do ostygnięcia.
spód:
W małym garnku roztop margarynę.
- Pozostałe składniki wymieszaj dokładnie w misce.
- Do miski dodaj roztopioną margarynę i dokładnie wymieszaj.
- Posmarowaną oliwą i posypaną zmielonymi płatkami bezglutenowymi blachę wyłóż spód ciasta. Zrób tak, aby ciasta starczyło na wyłożenie brzegów blachy.
- Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
kruszonka:
- W małym garnku roztop margarynę.
- Pozostałe składniki wymieszaj dokładnie w misce.
- Do miski dodaj roztopioną margarynę i dokładnie wymieszaj.
co dalej:
- Wyjmij z piekarnika spód ciasta.
- Rozprowadź na nim rabarbarowe nadzienie.
- Na wierzch układaj kruszonkę, rwij po kawałku ciasto raz mniejsze, raz większe kawałki, do momentu aż uznasz że jest jej wystarczająco dużo (najlepiej żeby rabarbar prześwitywał gdzieniegdzie spod kruszonki).
- Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.
BRAK KOMENTARZY