Tarta z rabarbarem (bezglutenowa)

Tak długo mnie tu nie było, że aż zgłodniałam. Sezon na wszystkie możliwe warzywa i owoce rozpoczęty dlatego do dzieła. Postanowiłam zmierzyć się z rośliną której nazwy nie potrafię wymówić, kto mnie zna ten wie o co chodzi :P Myślałam o smaku z czasów dzieciństwa, kisiel z rabarbaru mmmmm, ale chyba za długo myślałam bo wyszła mi z tego bezglutenowa tarta. Polecam tym którzy lubią zdrowe, mało słodkie ciasta, bo na pewno nie tym, co gustują w maślanych słodkich kremach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 45 min.
Ilość porcji: blacha 30 cm

SKŁADNIKI

spód:
1/2 szklanki zmielonych płatków bezglutenowych
2 szklanki mielonych migdałów i orzechów
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody
4 łyżki cukru ciemnego trzcinowego
szczypta soli
2-3 łyżki wegańskiej margaryny
2 łyżki mleka sojowego (lub innego roślinnego)
2 łyżeczki cukru waniliowego

nadzienie:
1 kg rabarbaru
4 łyżki cukru ciemnego trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru waniliowego

kruszonka:
2/3 szklanki zmielonych płatków bezglutenowych
1/2 szklanki popingu z amarantusa
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru ciemnego trzcinowego
2 łyżki wegańskiej margaryny
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru waniliowego

Jeśli masz ochotę możesz zrobić tartę standardowo ze zwykłymi płatkami owsianymi (wtedy będzie to wersja z glutenem ;).

PRZYGOTOWANIE

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni.

nadzienie:

  1. Rabarbar umyj i pokrój na 1 cm plastry. Następnie umieść je w dużym garnku wraz z pozostałymi składnikami nadzienia. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż nieco zmięknie.
  2. Wyłącz i pozostaw do ostygnięcia.

spód:

W małym garnku roztop margarynę.

  1. Pozostałe składniki wymieszaj dokładnie w misce.
  2. Do miski dodaj roztopioną margarynę i dokładnie wymieszaj.
  3. Posmarowaną oliwą i posypaną zmielonymi płatkami bezglutenowymi blachę wyłóż spód ciasta. Zrób tak, aby ciasta starczyło na wyłożenie brzegów blachy.
  4. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.

kruszonka:

  1. W małym garnku roztop margarynę.
  2. Pozostałe składniki wymieszaj dokładnie w misce.
  3. Do miski dodaj roztopioną margarynę i dokładnie wymieszaj.

co dalej:

  1. Wyjmij z piekarnika spód ciasta.
  2. Rozprowadź na nim rabarbarowe nadzienie.
  3. Na wierzch układaj kruszonkę, rwij po kawałku ciasto raz mniejsze, raz większe kawałki, do momentu aż uznasz że jest jej wystarczająco dużo (najlepiej żeby rabarbar prześwitywał gdzieniegdzie spod kruszonki).
  4. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.