Tofu & batat burger & ranch dressing
Wszystko kwitnie i pachnie wiosną, a ja nadal najbardziej głodna robię się wieczorem wtedy kiedy już nie powinnam :P
Godzina 22:15, Warszawa, centrum miasta, ciężko o jakieś dobre żarcie, tym bardziej 100 pro wegańskie… falafel w kebabie to raczej syf, zapiekanki przy palmie ociekają tłuszczem, a frytki ile można. Przyznaję się, jem wtedy burgery w Krowarzywa :P
A kiedy mam ochotę na burgery, a nie chce mi się ruszać poza dzielnicę, robię domowe z tego co mam właśnie pod ręką. Czasem jadam je klasycznie w bułce z dodatkami, kiedy indziej z sałatką i sezonowym sosem. Tofu z batatem i kaszą jaglaną to kompozycja pełna białka i węglowodanów. Życzę smacznego!
PRZEPIS
SKŁADNIKI
burgery:
500 g tofu
400 g batata
1 cebula cukrowa
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki kaszy jaglanej
4 łyżeczki curry w proszku
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki oleju kokosowego
3 łyżki pasaty pomidorowej
4 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub innych orzechów)
6 łyżek mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
+ 1 szklanka drobno posiekanej świeżej kolendry
ranch dressing:
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (lub innego*)
1/2 szklanki oleju roślinnego
1-2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżeczki delikatnej musztardy
1 łyżeczka syropu klonowego
1-2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej cebuli cukrowej
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
czarna sól do smaku (opcjonalnie)
szczypta białego pieprzu
* może być np. migdałowe, ryżowe etc. ważne aby było niesłodzone.
PRZYGOTOWANIE
burger:
- Bataty obierz, pokrój, ugotuj aż będą miękkie.
- Na oleju kokosowym podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Jak cebula będzie szklista dodaj passatę pomidorową i sos sojowy, wymieszaj. Umieść w misce i dodaj do tego ugotowane bataty, kaszę, migdały oraz mąkę.
- Wymieszaj dokładnie przy pomocy widelca, rozdrabniając przy okazji tofu i bataty na jak najmniejsze cząstki.
- Dodaj świeżą kolendrę, ponownie wymieszaj.
- Z gotowej masy formuj burgery, obtaczaj je w mące kukurydzianej albo innej bezglutenowej panierce* i smaż aż się przyrumienią. Jeśli chcesz aby były bardziej niskotłuszczowe, upiecz je w piekarniku.
- Podawaj z sałatką, węgle i białeczko masz już w burgerze ;)
* np. bezglutenowej bułce tartej / drobno zmielonych orzechach / otrębach / pokruszonych płatkach kukurydzianych etc.
ranch dressing:
- Do mleka dodaj ocet, musztardę, syrop klonowy i zblenduj dokładnie aż się spieni.
- Następnie dolewaj powoli olej, wciąż mieszając.
- Na koniec dodaj drobno posiekane zioła, czosnek, cebulę, pieprz i sól, wymieszaj łyżką.
- Wstaw do lodówki, aby dressing nieco zgęstniał.
Znakomity przepis :) Domowe burgery najlepsze :)
:)
Burgery z tofu i batata? Z nieba mi spadłaś, mam obydwa składniki :) A co do Warszawy: moim zdaniem jest całkiem dobrze wyposażona w wegańskie knajpki (no, może o 22 już pozamykane), znacznie lepiej od Krakowa na przykład ;)
daj znać jak wyszły ;)