Tofu & batat burger & ranch dressing

Wszystko kwitnie i pachnie wiosną, a ja nadal najbardziej głodna robię się wieczorem wtedy kiedy już nie powinnam :P

Godzina 22:15, Warszawa, centrum miasta, ciężko o jakieś dobre żarcie, tym bardziej 100 pro wegańskie… falafel w kebabie to raczej syf, zapiekanki przy palmie ociekają tłuszczem, a frytki ile można. Przyznaję się, jem wtedy burgery w Krowarzywa :P

A kiedy mam ochotę na burgery, a nie chce mi się ruszać poza dzielnicę, robię domowe z tego co mam właśnie pod ręką. Czasem jadam je klasycznie w bułce z dodatkami, kiedy indziej z sałatką i sezonowym sosem. Tofu z batatem i kaszą jaglaną to kompozycja pełna białka i węglowodanów. Życzę smacznego!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


PRZEPIS

Czas przygotowania: 40 min.
Ilość porcji: 10-12 burgerów

SKŁADNIKI

burgery:
500 g tofu
400 g batata
1 cebula cukrowa
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki kaszy jaglanej
4 łyżeczki curry w proszku
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
1 łyżeczka chilli
2 łyżeczki oleju kokosowego
3 łyżki pasaty pomidorowej
4 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub innych orzechów)
6 łyżek mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli

+ 1 szklanka drobno posiekanej świeżej kolendry

ranch dressing:
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (lub innego*)
1/2 szklanki oleju roślinnego
1-2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżeczki delikatnej musztardy
1 łyżeczka syropu klonowego
1-2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanej cebuli cukrowej
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
czarna sól do smaku (opcjonalnie)
szczypta białego pieprzu

* może być np. migdałowe, ryżowe etc. ważne aby było niesłodzone.

PRZYGOTOWANIE

burger:

  1. Bataty obierz, pokrój, ugotuj aż będą miękkie.
  2. Na oleju kokosowym podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Jak cebula będzie szklista dodaj passatę pomidorową i sos sojowy, wymieszaj. Umieść w misce i dodaj do tego ugotowane bataty, kaszę, migdały oraz mąkę.
  3. Wymieszaj dokładnie przy pomocy widelca, rozdrabniając przy okazji tofu i bataty na jak najmniejsze cząstki.
  4. Dodaj świeżą kolendrę, ponownie wymieszaj.
  5. Z gotowej masy formuj burgery, obtaczaj je w mące kukurydzianej albo innej bezglutenowej panierce* i smaż aż się przyrumienią. Jeśli chcesz aby były bardziej niskotłuszczowe, upiecz je w piekarniku.
  6. Podawaj z sałatką, węgle i białeczko masz już w burgerze ;)

* np. bezglutenowej bułce tartej / drobno zmielonych orzechach / otrębach / pokruszonych płatkach kukurydzianych etc.

ranch dressing:

  1. Do mleka dodaj ocet, musztardę, syrop klonowy i zblenduj dokładnie aż się spieni.
  2. Następnie dolewaj powoli olej, wciąż mieszając.
  3. Na koniec dodaj drobno posiekane zioła, czosnek, cebulę, pieprz i sól, wymieszaj łyżką.
  4. Wstaw do lodówki, aby dressing nieco zgęstniał.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.